Tijdens de vaartocht, waarbij de kust van Engeland zal worden bereikt, werken de jongeren mee aan boord van de Oosterschelde. In deze buitengewone, inspirerende omgeving leren ze de koers uit te zetten, te navigeren en aan het roer te staan. Ze zullen meedraaien in de wacht, ervaren dat samenwerking essentieel is en ondervinden dat het woord van de kapitein wet is.

Persoonlijk leiderschap

Tegelijkertijd volgen de deelnemers een programma dat gericht is op de ontwikkeling van ‘soft skills’. Het gaat daarbij om zaken als persoonlijk leiderschap, zelfregulering en het vermogen om te gaan met mensen en meningen die anders zijn. Aan het eind van de reis, gelooft JINC, kennen de jongeren hun eigen kwaliteiten en zijn ze beter in staat hun toekomst vorm te geven.

Jonna Wiersma, vestigingsdirecteur van JINC Rotterdam, kan niet wachten om de trossen los te gooien: “Tijdens de reis moeten de jongeren samenwerken in weer en wind. Ze zullen daarbij ongetwijfeld dingen tegenkomen die ze spannend of moeilijk vinden. We hopen de leerlingen gaandeweg inzichten en vaardigheden te geven die ze kunnen gebruiken voor hun opleiding en werk. Zoals regie nemen, samenwerken en vertrouwen op eigen kracht.”

Klaarstomen voor de toekomst

De leerlingen, die allen vijftien of zestien jaar oud zijn, werden geselecteerd uit het derde en vierde leerjaar van LMC Veenoord uit Rotterdam Zuid. Ale Wynia, teamleider bovenbouw, legt uit waarom zijn school meedoet:

“Een diploma halen is bij ons vanzelfsprekend, en daar zijn we trots op. Onze opdracht gaat alleen verder dan dat. We moeten leerlingen klaarstomen voor de uitdagingen van de toekomst, voor banen die we nu nog niet kennen. Het is daarom belangrijk dat ze weten wat hun kwaliteiten en valkuilen zijn, dat ze leren juiste keuzes te maken. Het doel van dit project is kapitein worden op eigen schip. We willen hen graag helpen dat te bereiken.”

Intensieve begeleiding

De intensieve begeleiding bestaat uit de scheepscrew, professionals van JINC, leraren en twee externe orthopedagogen. De reis kan plaatsvinden dankzij de stichting ‘Het Rotterdamse Zeilschip’, die de honderdste verjaardag van de ‘Oosterschelde’ luister bijzet met een cadeau aan jongeren uit Rotterdam.