Midden in de Rotterdamse Haven, op de RDM Campus, maakten op 6 en 7 juni 300 Rotterdamse basisschoolleerlingen kennis met de wondere wereld van techniek.

Tijdens de Techniek2Daagse van JINC Rotterdam gingen bedrijven en technische opleidingen samen met de aanwezige leerlingen aan de slag. Zo ontdekten ze hoe een computerkast er van binnen uitziet en hoe je moet programmeren. Ook gingen leerlingen de strijd met elkaar aan om als eerst een batterij op te laden door het geleiden van stroom.

Niet alleen de traditionele techniek-beroepen kwamen aan bod, ook nieuwe vormen van (digitale) techniek waren te zien. “Ik dacht bij techniek alleen aan zagen en boren, maar het is dus ook met de computer!” vertelt een leerling na het ontwerpen van zijn eigen game. Ook de ‘virtual reality’ bril was een groot succes. Bij het opzetten van de bril werden de leerlingen meegenomen in een ware 3D achtbaan. Tot slot gingen de leerlingen aan de slag met het onderdeel ‘Robotica’, waarbij ze de looproute van hun eigen robot konden programmeren. Uiteraard werd er ook een wedstrijd gehouden om te kijken wiens robot het snelste was!

Rondvliegende drones

Een echt spektakel waren de rondvliegende drones. En zo’n gevaarte besturen valt niet mee, het zweet parelde op het voorhoofd van een leerling die na een tijdje oefenen een echte 360 graden-draai kon maken. “De technieken die de leerlingen leren kennen tijdens de Techniek2Daagse gebruiken ze elke dag,” vertelt een docent van het Scheepvaart en Transport College, “Het is een unieke kans dat ze op deze dagen ook echt kunnen ervaren hoe het werkt. Bovendien geeft deze dag ze een beter beeld van techniek zodat ze deze richting een serieuze kans geven als ze later in hun schoolcarrière moeten kiezen voor een sector.”