“Toen ik elf was, ben ik in elkaar geslagen door een jongen van negentien. Daarna mocht ik op vechtsport. Ik doe aan krav maga, ken je dat? Het komt uit Israël, het leger daar gebruikt het ook. Je leert om jezelf te verdedigen in allerlei gevaarlijke situaties. Ik doe het vier keer in de week en ga ook naar de sportschool. Nu ben ik veilig.

Van JINC heb ik geleerd hoe je moet solliciteren. We kregen daar een speciale training voor, met iemand van een bedrijf die naar onze klas kwam. Dat je geen kauwgom je mond moet hebben als je zo’n gesprek voert, dat wist ik al. Maar ik heb wel ontdekt hoe je houding moet zijn. Hoe je binnenkomt, hoe je je voorstelt, hoe je aan tafel zit. Dat is handig voor als ik straks een bijbaan bij de supermarkt ga zoeken.

Dankzij de training weet ik nu waar ik op moet letten tijdens een sollicitatiegesprek.

Waar ik mezelf over tien jaar zie staan? Nou, het liefst op een podium. Ik wil namelijk acteur worden. Mijn ouders vinden dat een leuk idee, maar ze zeggen ook steeds dat ik goed ben met mijn handen. Dat is waar, maar ik wil toch echt liever acteren. Ik heb op de computer opgezocht dat je daarvoor naar de toneelschool kan. Dat is alleen wel hbo, waardoor ik nog een tijdje moet doorleren. Misschien kan ik in de tussentijd soms een auditie doen. Heb ik nóg iets aan die sollicitatieles.”

Lees hier wat jij kan doen om ook jongeren te laten groeien.