Brrrrrr…., het is min 20 in de vriezer van de Bijenkorf patisserie. Dinsdag 30 oktober was een groepje leerlingen van de Dongeschool op Bliksemstage. Het is een van de eerste scholen uit Amsterdam Zuid. ‘Mag je ook snoepen van de taarten?’ Hoe maak je chocoladekrullen? Hoe lang heb je pauze? Waarom mag er niks op de grond staan in het magazijn? Maken jullie taarten voor alle Bijenkorfwinkels?’ Tussen de taarten en truffels krijgen de leerlingen antwoord op al hun vragen. ‘Ik wist eerst niet wat patisserie was, ik had er echt nog nooit van gehoord’ zegt een van de leerlingen. Wat hij later worden wil weet hij ook nog niet. Bij de patisserie van de Bijenkorf werken? ‘Ja, misschien wel, maar wel jammer dat je niet mag snoepen van de gebakjes en je moet heel vroeg opstaan.’

Tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen een kijkje achter de schermen. In de enorme vriezer, tussen pannen chocoladesaus en taartbodems, in het magazijn en bij de appelbollen. Een medewerker leidt de kinderen rond, vertelt en beantwoordt alle vragen: ‘Wisten jullie dat saucijzenbroodjes in de vriezer moeten voordat ze vervoerd worden?’ en : ‘Ja we hebben professionele muizenvallen, er ligt hier te veel lekkers.’

Dan is het laatste onderdeel aan de beurt. Unaniem zijn de leerlingen het erover eens dit het leukste deel is van de Bliksemstage: zelf aan de slag. Ze mogen beginnen met het maken van een fruitgebakje. Met een enorme zak spuiten de leerlingen gele room in hun bakje: ‘Pfffffff, best zwaar’. Dan stukjes fruit erop en tot slot sproeien ze met een soort pistool gelei voor over de taartjes. ‘Mijn handen plakken helemaal!’ Tot slot maken ze roomsoesjes. In een grote pan staat chocoladesaus te pruttelen. Drie meiden kijken verlekkerd toe ‘hmmmmm, het ruikt ook een beetje naar vanille’.

Bent u enthousiast over de start van JINC in Zuid en wilt u met uw bedrijf of vestiging een groepje leerlingen ontvangen op Bliksemstage? Neem dan contact op met Noortje van der Meer, nvandermeer@jinc.nl 020 506 37 47.