Huiswerk maken, werkstukken plannen en elke les in een ander lokaal; de overgang van basisschool naar vmbo is voor veel brugklassers spannend. Plannen blijkt lastiger dan gedacht en het gevolg kan zijn dat leerlingen achter raken op school. Daarom is JINC sinds september 2011 een pilot voor een nieuwe training gestart! Suzanne van Es werkt drie jaar bij JINC en weet als geen ander hoe belangrijk plannen is. Ze is office manager én geeft de training Plannen doe je zo!

‘Plannen zit in mijn bloed. Als klein meisje ontdekte ik dat het me gemakkelijk af ging om mijn huiswerk goed in te plannen. Ik zag dat dit lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Vriendinnen hadden hier meer moeite mee. Niet alleen met het huiswerk indelen, maar ook met het inplannen van een privéafspraak. Het leuke aan de training Plannen doe je zo! is dat het spelenderwijs gebeurt. We maken gebruik van spelletjes waarbij leerlingen moeten nadenken hoe ze een proefwerk of de organisatie van een feestje voorbereiden. Volgorde kan heel belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een schoolfeest: het heeft weinig zin om al slingers te bestellen als de directeur nog geen toestemming gegeven heeft!  Ik merk dat leerlingen het erg lastig vinden om vooruit te kijken. Ze hebben bijvoorbeeld een toets op dinsdag, gaan pas het weekend ervoor aan de slag en merken dan dat ze tijd tekort komen. Een echte eye-opener voor veel leerlingen is dat iedereen wel eens moet plannen, ook de burgemeester of een profvoetballer. In de trainingen gebruiken we voorbeelden van bekende Nederlanders. We nemen de agenda van een bekende dj als voorbeeld; hij plant zelfs zijn slaapmomenten in. Zo zien de leerlingen dat het handig kan zijn om niet alleen over de indeling van je huiswerk, maar ook je vrije tijd na te denken. Tot slot de gouden ‘plantip’ van Suzanne: ‘Kijk vooruit en denk goed na wat prioriteit heeft!’

Na de evaluatie met mentoren, leerlingen en officemanagers gaat JINC volgend najaar van start met een eventueel aangepaste versie van het project.

Plannen doe je zo! helpt leerlingen uit groep 8 en brugklassers met het plannen en organiseren van hun huiswerk. De overgang van de basisschool naar het vmbo gaat niet altijd zonder slag of stoot. Veel leerlingen beheersen vaardigheden als het plannen en organiseren van huiswerk nog onvoldoende, met als gevolg dat ze achter kunnen raken op school.

 

Plannen doe je zo! is een training gegeven door onder anderen secretaresses en office managers uit het bedrijfsleven; planners bij uitstek. Elementen die aan bod komen in de training zijn onder andere agendabeheer, het plannen van huiswerk, timemanagement, studietips en hulp vragen.

 

In het schooljaar 2015-2016 wordt het project georganiseerd in Amsterdam, Utrecht en Kennemerland.