Met vier kinderen en ‘geen rooie cent’ stond Ans de Wijn 25 jaar geleden aan het begin van haar inmiddels zeer succesvolle onderneming, Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting in Utrecht.  “Ik heb geluk gehad”, vertelt Ans. Geluk willen wij het niet noemen: ze had een droom, een flinke dosis lef én de juiste mensen om haar heen.

Dat Ans een eigen bedrijf startte in de makelaardij was geen vanzelfsprekendheid. Ze werkte in de zorg, maar wou wat anders. Ze nam een groot risico: zei haar baan op, liet zich omscholen, en werkte gratis bij een makelaarskantoor om het vak te leren. Binnen korte tijd was ze de eerste vrouwelijke makelaar ooit in een landelijk, internationaal opererend kantoor. Nadat ze er vijf jaar werkte, wilde ze het anders doen als ondernemer.

Ans is een gedreven persoon en vertelt vol enthousiasme over haar leven en onderneming. Ze benadrukt dat niets je gegeven wordt in het leven: “Je moet er zelf op afgaan, lef hebben en het gewoon gaan doen!”

Geluk met het juiste netwerk

Niet alleen geluk en gedrevenheid hebben haar zo ver gebracht. Haar goede netwerk heeft het proces vergemakkelijkt en versneld: “Ik had vier kinderen en geen rooie cent. Dus van banken kreeg ik geen lening. Ik nam drie mensen uit mijn netwerk in vertrouwen. Een geloofde in mij en koppelde me aan een investeerder. Daar heb ik geld van geleend en het binnen vijf jaar terugbetaald.”

Een grote opdrachtgever uit haar netwerk, ging met haar in zee en zorgde voor een kick-start van haar bedrijf. “Het is belangrijk dat er mensen zijn die in je geloven. Het juiste netwerk opent deuren.” Maar vult ze aan: “Je moet die stimulerende omgeving opzoeken. Je moet geloven in je product en lef tonen. Koud bellen en erop afgaan. Uiteindelijk moet je het echt zelf doen.”

Jongeren inspireren

Haar enthousiasme, wil ze ook aan jongeren overbrengen. Ze wil hen, en in het bijzonder vrouwen, inspireren. JINC ligt haar na aan het hart. “Ik zie dat jongeren zich wel willen ontwikkelen, maar worden tegengehouden door hun omgeving. Ze groeien op in een omgeving met werkloosheid en weinig rolmodellen. Ik wil hen perspectief bieden.”

Haar advies voor jongeren die willen ondernemen? “Let op je buikgevoel en doe wat goed voelt voor jou. Zorg ervoor dat je beschikt over goede basiskennis en dat je ergens op kan terugvallen. Als je emotie ‘ja’ zegt, moet je gaan ondernemen. Je hebt namelijk genoeg argumenten om het niet te doen!”