‘Feeling houden met jongeren’ het is een belangrijke reden waarom José Hendriksen meedoet aan het project Sollicitatietraining. In het dagelijks leven is ze werkzaam als algemeen directeur bij FNV Bondgenoten in Utrecht. Maar op 19 april stond ze voor de klas en gaf haar eerste Sollicitatietraining op het Amadeus Lyceum in Utrecht. Ze leerde zo’n dertig vmbo-leerlingen de fijne kneepjes van het solliciteren.

‘viel ontzettend mee’
‘Ik had me goed ingelezen en zorgvuldig voorbereid, maar toch was ik best gespannen voorafgaand aan de training’, vertelt José. ‘Ik verwachtte onrustige leerlingen, maar het viel ontzettend mee.’ Met een medetrainer gaf José twee groepen van ongeveer vijftien leerlingen uitleg over het sollicitatieproces en gaf tips en adviezen. ‘Ik heb ze onder andere meegegeven dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden en dat je je moet verdiepen in de organisatie waarbij je wilt gaan werken. Ook is het belangrijk om tijdens het sollicitatiegesprek niet alleen te redeneren vanuit jezelf maar ook vanuit de werkgever.’

Energie
Een Sollicitatietraining geven is voor veel trainers een leuke manier om maatschappelijke betrokkenheid te tonen. José vertelt waarom zij meewerkt als trainer aan het project Sollicitatietraining. ‘Het is erg leuk om je eigen werkervaring in te zetten voor jongeren die nog moeten beginnen. Ook vind ik het goed om feeling te houden met jongeren. Mijn zoon is inmiddels volwassen waardoor ik het gevoel met de jeugd toch een beetje kwijtraakt. Het is leuk om te weten wat ze bezighoud en hoe ze in het leven staan. Daarnaast vind ik het belangrijk om, juist in een positie als die van mij, iets terug te geven en je in te zetten voor de leerlingen’. Na de training op het Amadeus Lyceum liep José met een goed gevoel de deur uit. ‘Ik realiseerde me dat ik echt iets kon betekenen voor de leerlingen en dat gaf me veel energie’.