“Zes jaar geleden verhuisde ik naar Amsterdam, en na een tijd begon ik met de gedachte te spelen dat ik iets terug moest doen voor de stad en zijn inwoners. Zelfs als je van buiten komt, zit je zo weer in je eigen veilige kringetje van werk en vrienden. Daar wilde ik een beetje uitbreken.

Precies op het juiste moment kwam ik in aanraking met JINC. Dat ging via mijn werk bij Nestlé, ik hoorde dat we vrijwilliger mochten zijn voor verschillende projecten. Ik koos voor coaching van vier vmbo’ers. Dat paste namelijk precies bij wat ik zocht.

In de eerste plaats kun je als coach echt iets voor een ander betekenen. Tijdens de gesprekken gingen ‘mijn’ jongens en ik samen na wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn en welke opleiding daar bij past. Ook vertelde ik hoe je je bij een sollicitatiegesprek het beste kunt gedragen en hielp ik ze met hun cv.

Tussendoor kreeg ik weleens appjes. Dan had iemand een sollicitatiegesprek voor een bijbaan, en meldde hij trots dat de werkgever had gezegd dat hij wel achttien jaar oud leek, in plaats van vijftien. Zo volwassen had hij zich gedragen. Leuk is dat!

Theorie in praktijk brengen

Zelf heb ik minstens evenveel aan het traject gehad. Ik ben in de eerste plaats is mijn bewustzijn gegroeid. Je weet natuurlijk al dat niet iedereen het makkelijk heeft in deze stad, maar als je dat van dichtbij ziet, groeit je begrip. Sommige jongeren krijgen echt veel voor hun kiezen, dat doet je echt wel iets.

Maar ook voor mijn eigen professionele ontwikkeling was het goed. Bij Nestlé heb ik bijvoorbeeld een training gehad over hoe je allerlei gesprekken voert, ook als iemand aanvankelijk bijna niets terug zegt. Die theorie kon ik nu in praktijk brengen, en dat was enorm leerzaam. Ja, ik ga nog wel een tijdje met JINC door!”

EFRO-Liggend

EFRO steunt JINC

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling ( EFRO ) maakt JINC-project Kiezen voor…