‘We hebben kortsluiting gemaakt en een schakelaar met een lamp gemonteerd. Ik vond het super leuk alles was te gek!,’ aldus een leerling van de IJwegschool die tijdens de Ambachtendag op bezoek was bij opleidingsbedrijf IWNH. Kiezen voor een ambacht doen jongeren steeds minder. En dat is zonde, want met een groeiend tekort aan werknemers liggen de banen in deze sector voor het oprapen. Veel leerlingen hebben echter geen idee wat het betekent en welke mogelijkheden bestaan bij het werken in een ambachtelijk bedrijf. Daarom organiseerde JINC op 18 april voor de derde keer de Ambachtendag. In Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Haarlem maakten leerlingen kennis met verschillende ambachten.

Sleutelen met schroeven
Wethouder Nederstigt (duurzaamheid, werk, jeugd & onderwijs) loste het startschot bij opleidingsbedrijf Edubouw voor een wedstrijdje schroeven en sleutelen. Aan een echte werkbank maakten de leerlingen met behulp van een bouwtekening en veel schroeven en zagen, letters van hout die samen het woord ‘Ambachtendag’ vormen. Na de aftrap  gingen de leerlingen aan de slag bij verschillende ambachtsbedrijven, waaronder KPG Architecten, Kinki Kappers, ijsmaker Otelli, banketbakker van Vessem, de onderhoudsafdeling van KLM en meubelmaker Tim March. Niet alleen de deelnemende bedrijven, maar ook de leerlingen en de wethouder vonden het een geslaagde dag: ‘Steeds minder jongeren kiezen voor een carrière in de ambachtelijke sector, terwijl de sector om personeel staat te springen. Veel ambachten hebben een link met de technische sector, waarin zelfs in deze economische crisistijd veel kansen liggen. Bliksemstages van JINC helpen om leerlingen zelf te laten ervaren hoeveel moois ambachten te bieden hebben. Als gemeente dragen we hier graag aan bij.’

In totaal maakten ruim 110 basisschoolleerlingen (uit Haarlem en Hoofddorp) kennis met de meest uiteenlopende ambachten.