Maandag 1 juli bezocht Mirjam Sterk, ambassadeur tegen Jeugdwerkloosheid, een Bliksemstage in de Rotterdamse haven. Op deze dag gingen maar liefst 250 leerlingen op Bliksemstage bij bedrijven in het havengebied en het EIC Mainport Rotterdam. Het bezoek van Sterk was onderdeel van haar tour langs verschillende regionale initiatieven. Belangrijkste doel was om te kijken of deze initiatieven landelijk kunnen worden opgezet. Tijdens het bezoek werd Sterk vergezeld door Hans Smits (president directeur Havenbedrijf Rotterdam) en Korrie Louwes (wethouder arbeidsmarkt). Sterk nam een kijkje bij van Doorn container parts, waar leerlingen (groep 8) van basisschool Kameleon aan de slag gingen met metalen platen.

Jong kiezen
Een vmbo’er moet op zijn 15e al een keuze maken voor een sector. ‘En dat is lang niet makkelijk, zeker niet als je in een omgeving opgroeit met weinig rolmodellen’, aldus Gerlinde van Raalte, vestigingsdirecteur van JINC Rotterdam. ‘Tegelijkertijd biedt een stijgend aantal vacatures in bijvoorbeeld de techniek- of zorgsector kansen voor iedereen. Ook als je uit een omgeving komt waar het afmaken van school of het vinden van een baan niet van zelfsprekend is’. En dat is ook een belangrijke reden voor Sterk om dit project te bezoeken: ‘Bij het maken van de juiste beroepskeuze is het belangrijk dat jongeren weten en ervaren waar ze voor kiezen en deze jongeren verdienen daarbij extra aandacht’.

Het is de tweede keer dat Mirjam Sterk op bezoek komt bij JINC, eerder dit jaar bezocht ze een Bliksemstage bij Roteb Lease. Jeugdwerkeloosheid is de afgelopen periode fors gestegen. Was deze in 2011 met 9,8 procent al hoog, in mei 2013 lag dit percentage op 16 procent. Niet eerder sinds de jaren tachtig was de jeugdwerkeloosheid zo hoog.