Tieners kunnen eigenwijs zijn en soms ongeïnteresseerd of juist giechelig overkomen. Maar ze hebben ook een creatieve geest en kunnen oplossingen bedenken waar volwassenen niet snel op zouden komen.

Niveau's

Goed om te weten is dat het vmbo vier niveau’s telt. Het hoogste, vmbo-t (theoretische leerweg), is vergelijkbaar met de vroegere mavo. Vmbo-gl (gemengde leerweg) biedt kinderen een mix tussen theorie en praktische vakken. Dan is er vmbo-k (kader), dat leerlingen vooral praktijkvakken laat volgen en op stage laat gaan. Het laagste niveau, vmbo-b (basis) bereidt leerlingen voor op eenvoudig werk, bijvoorbeeld als assistent van een vakman.

https://www.youtube.com/watch?v=gvV1zzlWvB4
Bron: www.youtube.com
Aan het eind van het tweede jaar kiezen leerlingen hun profiel. Dit is belangrijk: het bepaalt tot welke mbo-opleidingen ze na het behalen van hun diploma toegang hebben, en dus welke kant ze op zullen gaan. Hierbij spelen Bliksemstages uiteraard een rol: hoe meer sectoren een kind kent, hoe beter afgewogen zijn keuze zal zijn. 

Tips voor tijdens de Bliksemstage

  • Leerlingen van het vmbo hebben vaak een korte spanningsboog. Laat ze niet te lang stilzitten en luisteren, de kans is groot dat ze dan hun aandacht verliezen.
  • Tieners houden van duidelijkheid. Vertel ze dus tijdens de ontvangst wat het programma is. Maak daarna per onderdeel duidelijk wat er van ze wordt verwacht.
  • Zorg voor veel sprekende, concrete voorbeelden van werkzaamheden en beroepen. Dat maakt je verhaal voor je jonge toehoorders een stuk duidelijker.
  • Wees tijdens de praktische opdrachten actief aanwezig voor begeleiding en het beantwoorden van vragen.

Lees hier alles over het praktijkonderwijs.