Wat doe je als je stage loopt en je mag alleen maar afwassen en vegen? a) Je wordt boos en vertrekt.. “Dit is een stage van niks!” of b) Je maakt het bespreekbaar bij je werkgever en vraagt of je naast het afwassen en vegen ook nog iets anders mag doen.

Het project WerkWijs van JINC richt zich op optie b en in het algemeen op het vergroten van het sociaal-communicatieve repertoire van de leerlingen om het meest effectieve gedrag te kunnen kiezen tijdens stage en werk. Dit schooljaar organiseert JINC Rotterdam deze vaardigheidstraining bij LMC Veenoord.

WerkWijs helpt jongeren hun kansen op een succesvolle stage en werk te vergroten. Werkgevers van Vestia, Humanitas, Woonbron en het Ikazia Ziekenhuis komen in de klas om met de jongeren vaardigheden te oefenen in een realistisch, maar ook veilige omgeving. Dit is voor veel leerlingen de eerste keer dat ze met een werkgever in aanraking komen en horen wat deze van hen verwacht.

Voor jongeren die opgroeien in een omgeving met weinig rolmodellen en veel werkloosheid is het vinden en behouden van een stage of leuke bijbaan geen vanzelfsprekendheid. Het doel van WerkWijs is het vergroten van de werknemersvaardigheden van de jongeren, waardoor zij problemen of situaties sneller én beter bespreekbaar durven maken. Een diploma is het ene ingrediënt voor succes, het andere ingrediënt is het vermogen om werk te krijgen en te houden.