Julia

Julia (15 jaar) zit in de derde klas. Op gym na vindt school leuk. Vooral het vak uiterlijke verzorging, waarin ze verder wil. Als schoonheidsspecialist of kapper, dat weet ze nog niet. Na de praktijkschool wil ze naar het ROC, maar dan moet ze wel goed haar best doen met rekenen.

“Op de dag van de sollicitatietraining ging ik als eerste. Ik dacht: ‘dan is het maar klaar’. Ik vond het spannend. De mensen zagen er heel officieel uit, het waren echt mensen die mensen aannemen. Het was dus veel echter dan als de juf of meester het zou doen. Soms moest ik een beetje lachen, omdat mijn vrienden in de klas ook lachten. Maar het ging goed. Ik heb geleerd dat je tijdens zo’n gesprek normaal moet praten, dus niet te zacht.

We zijn ook op Bliksemstage geweest. Naar Ekoplaza. Dat was leuk, de mensen waren er heel aardig. Vakken vullen is alleen niet echt iets voor mij, dat vind ik saai. Ook daar heb ik van alles geleerd. Eerst wist ik bijvoorbeeld niet niet hoe je de datum moest bekijken, en dat je oud voor nieuw moet zetten.  Ik wist niet dat sommige dingen zo snel bederven.”

Damian

Damian (14 jaar) zit in de derde klas van de praktijkschool. Hij volgt de sector ‘groen’, wat betekent dat hij veel met dieren en planten bezig is. Bijvoorbeeld bij de gemeentelijke groenvoorziening, waar hij stage loopt. Zijn hart ligt echter bij de muziek: Damian is vastbesloten om het te maken als dj.

Damian-Rabobank-Foundation-Hoofddorp

“Het was leuk en spannend om een sollicitatiegesprek te voeren in de klas. En ik heb aardig wat geleerd. Namelijk dat je rechtop moet zitten, niet je handen onder tafel moet houden, en dat je netjes gekleed moet gaan. Ik wist niet dat er die dag een training was en ik kwam binnen in mijn joggingbroek. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.

Ik vond het ook leuk om op Bliksemstage te gaan. We kwamen op allerlei verschillende plekken. Bijvoorbeeld bij Long Island, dat is een restaurant bij ons in de buurt. En bij Jumbo en de bloemenveiling. Ik weet nu hoe het in een winkel gaat, hoe ze met kassa’s werken. Dat is leuk.”

Tessa

Tessa (15) zit in de derde klas. Ze weet nog niet goed wat ze wil gaan doen: ze houdt van dieren en de natuur, maar ze is bang dat ze daar geen werk in vindt. Daarom gaat ze volgend jaar haar licht opsteken bij het vak uiterlijke verzorging. Misschien is het beroep van kapper ook wel iets voor haar.

Tessa-Rabobank-Foundation-Hoofddorp

“Er kwamen twee mensen van bedrijven naar onze school. Je mocht naar voren komen en dan net doen alsof je bij hen ging solliciteren. En dan gaven zij tips en tops. Ik heb meegedaan. Ik zei: ‘ik heb de zenuwen’, maar het ging goed, de mensen waren aardig en duidelijk. Ik voelde me trots op mezelf. Ik had verwacht dat ik veel tips zou krijgen, en dat was niet zo. Ik deed het al heel goed, zeiden ze. Ik moest alleen rechtop zitten en op mijn houding letten.

Ik ga binnenkort ook echt solliciteren. Ik wil namelijk een bijbaan. En ik weet ook al waar: bij het trampolinepark bij ons in de buurt. Daar kwam ik vroeger al heel graag, toen hield ik veel van springen. Ik ga binnenkort vragen of ik daar mag werken.”