“Ik zou het liefst in de auto stappen en er naartoe rijden”, zegt Inge Tisson, HR-directeur van Eden Hotels, over de Rotterdamse vmbo-leerlingen die ze als Carrière Coach begeleidt. “Even een kop thee drinken, hen in de ogen kijken, vragen wat ik kan doen. Maar dat is nu natuurlijk niet mogelijk. Met drie van de vier heb ik wel contact via de app. Dat is fijn, maar ik merk dat ze het moeilijk hebben.”

School is voor deze leerlingen een veilige plek, waar ze structuur krijgen en hun vrienden zien. Dat is nu weggevallen. Daar heb ik echt een beetje buikpijn van.

De meeste zorgen maakt ze zich over een leerling die een bendeverleden heeft. “Sinds de schoolsluiting zit die met 7 broertjes en zusjes thuis, terwijl de ouders aan het werk zijn en niet kunnen helpen. Ik denk dat school voor deze leerlingen een veilige plek is, waar ze structuur krijgen en hun vrienden kunnen zien. Dat is nu allemaal weggevallen. Daar heb ik echt een beetje buikpijn van.”

Luxepositie

En Inge weet maar al te goed dat ‘haar’ jongeren niet de enige zijn. Duizenden Nederlandse minderjarigen krijgen op dit moment niet of nauwelijks les. Niet alleen omdat hún scholen extra worstelen om goed thuisonderwijs te bieden, maar vooral omdat hun ouders te weinig begeleiding kunnen bieden. Omdat er geen computer (over) is, geen rustige plek is om te werken. Of omdat docenten er niet in slagen hen te bereiken.

Inge Tisson Eden (002)
Inge Tisson: “Juist nu is het nodig om steun te bieden.”

“Zelf zit ik in een luxepositie”, zegt Inge. “Ik heb een zoon van zes, die nu fulltime thuisscholing krijgt van mijn man. Daardoor kan ik vanuit huis prima doorwerken. Maar er zijn zoveel stellen voor wie dat anders is, die bijvoorbeeld beiden moeten werken. Of denk eens aan ouders die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, die geen computer of zelfs geen wifi-aansluiting hebben. Hun kinderen hebben dringend hulp nodig, anders kunnen ze misschien niet eens door op het schoolniveau waar ze zaten.”

Eden Hotels blíjft daarom landelijk partner van JINC, ook nu 12 van hun 13 hotels in Nederland gesloten zijn en de toekomst onzeker is. “We hebben gelukkig vet op onze botten. Maar los daarvan: juist nu is het nodig om steun te bieden. Al is het alleen al omdat deze jongeren over een paar jaar geweldige nieuwe medewerkers kunnen zijn, met een fijne loopbaan voor zich. Die kans moeten we hen niet ontzeggen, en onszelf evenmin!”

Vertrouwen

Met dat laatste is Paul Neijzen, financieel directeur van Zwart Techniek in IJmuiden, het helemaal eens. “Wij geven via JINC al een tijdje sollicitatietrainingen, en we laten leerlingen tijdens Bliksemstages zien wat voor beroepen er bij ons allemaal zijn. Dat doen we omdat we invulling willen geven aan onze maatschappelijke idealen, maar ook omdat we jongeren zo kunnen tonen hoe mooi de techniek is. Want we hebben hen straks hard nodig!”

profielfoto PN
Paul Neijzen: “We hebben er geen seconde over gedacht om ons terug te trekken.”

Bijzonder genoeg is Zwart Techniek in de eerste week van de lockdown partner geworden van JINC: het bedrijf steunt ons voortaan niet alleen met mankracht, maar ook financieel. “Dat besluit was al genomen voor de coronacrisis losbarstte”, zegt Paul. “En we hebben er geen seconde over gedacht om ons terug te trekken. We kijken naar de lange termijn, en we hebben vertrouwen in de toekomst.”

Extra stimulans

Ook Paul ziet de achterstand die jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand nu oplopen, als extra stimulans om mee toe doen. “Ik merk zelf al hoe lastig het is om onze drie kinderen, die nu de hele dag thuis zijn, aan de gang te houden. Ik kan me heel goed voorstellen hoe vreselijk moeilijk het is wanneer bijvoorbeeld beide ouders weg moeten om te werken of er thuis onvoldoende begeleiding is.”

Wil je ook graag een steun zijn voor jongeren die op dit moment een forse achterstand aan het oplopen zijn? Kijk dan hier wat je kunt doen!