In de serie ‘JINC’ers in het zonnetje’ stellen we iedere week een aantal verrassende vragen aan een JINC-medewerker. Wat houdt JINC’ers bezig? Waar kan je ze voor wakker maken? En wat inspireert hen? Vandaag maken we kennis met Raoul, projectmedewerker Bliksemstage bij JINC in Amsterdam.

1. Wat is het leukste dat je gisteren hebt gedaan?

Gisteren mocht ik onverwachts voor de klas staan bij basisschool As-Soeffah. Dat was super leuk! Ik dacht dat ik met de docent een Bliksemstage ging doornemen en vijf minuten later stond ik voor de groep om de kinderen te enthousiasmeren voor hun Bliksemstage. Ze stelden allerlei vragen. Zelfs over de Cito-toets die voor de deur stond. “Wat heeft u gestudeerd?”, “Bent u Surinaams?”, “Was u zenuwachtig voor de cito-toets?”, “Waar was u vroeger goed in?”. Ik vertelde ze over mijn eigen ervaring en merkte uit hun reacties dat het ze raakte.

2. Waarom werk je bij JINC?

Omdat ik geloof dat ik een voorbeeld ben voor jongeren. Ik wil mezelf zichtbaar maken en mijn ervaring met hen delen. Ik denk dat zij daarvan kunnen leren en er inspiratie uithalen. Mijn schooladvies was mavo, maar ik heb vwo gedaan en mijn universitaire studie afgerond. Ik herken straatcultuur en kan switchen tussen formele en informele culturen. Dat is niet mijn natuur, maar ik heb dit geleerd om succesvol te worden in wat ik doe. Dit wil ik ook heel graag aan jongeren meegeven.

Ook de schrijnende verhalen die ik regelmatig hoor maken dat ik me via JINC wil inzetten voor deze kinderen. Zo hoorde ik onlangs van een docent dat een jongen van 10, opgroeiend in de Bijlmer, vond dat hij zich maar moest voorbereiden op een toekomst als crimineel. Zijn broers konden ook niet aan een baan komen. Hij dacht: “Als zij het al niet kunnen, waarom zou ik het dan wel redden“. Dit vind ik zo heftig en geeft me nog meer kracht en vuur om deze kinderen te helpen.

3. Waar verbaas jij je wel eens over?

Ik verbaas me vaak over hoeveel moeite leerlingen uit achterstandswijken moeten doen om verder te komen in deze maatschappij.

4. Wat is de grootste blunder die jij ooit tijdens je werk maakte?

Ik heb een keer opgesloten gezeten op ons kantoor. Ik ging even naar het toilet en toen ik eruit kwam was iedereen al weg, zat alles dicht en ook het alarm stond er al op. Gelukkig was ik inventief genoeg om een uitweg te vinden. Ik miste vervolgens wel alle aansluitingen met het ov waardoor ik te laat kwam voor mijn afspraak en dat aan iedereen kon gaan uitleggen.  

5. Wat is je beste moment van de dag?

Als ik een overheerlijke chai latte voor een collega mag maken. Het tevreden gezicht van mijn blije collega doet me goed.

6. Voor welke eigenschappen heb jij een allergie?

Ik kan slecht tegen onrechtvaardigheid.

7. Wat is jouw mooiste JINC anekdote?

Onlangs was ik mee met een Bliksemstage bij UBS. Kinderen van 10 en 11 jaar hebben geen flauw benul wat er komt kijken bij beleggen. Ze deden een hele leuke praktische opdracht, het beleggingsspel, en gingen geld van een rijke familie beleggen. Door met elkaar te overleggen moesten ze bij verschillende bedrijven een bedrag investeren. Er kwam ontzettend veel bij ze los. Het had een dusdanige impact dat ik van de juffrouw een week later nog hoorde dat de kinderen andere leerlingen wilden leren hoe ze moeten beleggen. Ze hadden nog nooit eerder van het beroep gehoord. Door echt te ervaren hoe het werkt is er een beroep bijgekomen in hun opties voor de toekomst.

8. Waar kan ik jou voor wakker maken?

De Surinaamse pastei van mijn tante.

9. Wat is de belangrijkste les die jij ooit hebt geleerd? En van wie heb je die les geleerd?

Mijn vader is een hele belangrijke inspirator voor mij geweest. Hij heeft mij geleerd dat iedereen een verhaal heeft. Door echt te luisteren kun je mensen in hun kracht zetten en inspireren om grootse dingen te bereiken. Dingen die ze zelf nooit voor mogelijk hadden gehouden.