Met deze G50 betreedt JINC nieuw gebied. Normaal gesproken houden we ons immers bezig met het bestrijden van de gevólgen van kansenongelijkheid, door leerlingen uit wijken met sociaaleconomische achterstand een steuntje in de rug te geven op weg naar hun start op de arbeidsmarkt. En nu willen we eens proberen om het probleem zélf aan te pakken.

De reden is simpel: door de schoolsluitingen van afgelopen jaar is het voor iedereen pijnlijk duidelijk geworden hoe groot en urgent het probleem van kansenongelijkheid is. Het onderwerp staat hoog op de politieke agenda. Er is daarom geen beter moment dan nu om na te denken over structurele oplossingen voor ‘onze’ jongeren. Oplossingen die JINC in praktijk zal gaan uitvoeren.

Ambitieus

Ambitieus? Ja. Onhaalbaar? Wij geloven van niet. Als je de belangrijkste spelers op alle vlakken, van politiek en onderwijs tot wetenschap en relevante maatschappelijke organisaties, bij elkaar zet, dan móet daar immers wel iets uit komen.

Onder andere Freddy Weima (voorzitter PO-raad), Marjolein Moorman (wethouder onderwijs en armoede Amsterdam), Barbara Baarsma (CEO Rabo Carbon Bank), Hans Spekman (Jeugeducatiefonds), Alida Oppers (inspecteur-generaal van het Onderwijs), Marjan Hammersma (Secretaris-generaal Ministerie OCW), Thijs Bol (wetenschapper), Marinka Kuijpers (bijzonder hoogleraar Leeromgeving en leerloopbanen) en Sarah Sylbing en Esther Gould (documentairemaaksters Klassen) zijn van de partij.

Oplossingen

Natuurlijk houden we iedereen op de hoogte van welke oplossingen zijn bedacht en wat we gaan doen om die tot uitvoer te brengen! Wil je ondertussen helpen bij onze ‘core business’, namelijk het vooruit helpen van leerlingen bij hun beroepsoriëntatie, talentontwikkeling en netwerkvergroting? Lees dan hier wat je kan doen.