Kinderen en duinen zijn een ideale combinatie. Want op welke plek kun je nu fijner rennen, spelen en weer tot rust komen dan op die heuvels van zand en gras? En waar in Kennemerland kun je beter ontdekken hoe fijn de natuur is, met de wind om je hoofd en het geluid van de zee op de achtergrond?

Sommige kinderen die ons via JINC bezoeken, komen zelden hun wijk uit. Dat vind ik erg.

“Veel kinderen die via JINC bij ons op TaalTrip komen, wonen op steenworp afstand van dit gebied”, zegt Joke. “Maar velen hebben nooit voet in de duinen gezet, zijn nog nooit aan de kust geweest. Sterker nog: sommigen komen zelden hun wijk uit. Dat vind ik erg. Hun wereld is kleiner dan goed voor ze is.”

Helder voor haar geest staat een meisje uit Haarlem dat bij aankomst buikpijn had van de zenuwen. “Ze was zo weinig gewend, ze vond het echt spannend om uit haar eigen omgeving weg te zijn. Gelukkig liep ze na afloop van het bezoek te glunderen. Die paar uur in de duinen heeft haar horizon letterlijk en figuurlijk verbreed.”

Kijken door de ogen van een ander

Daarnaast hoopt Joke dat kinderen leren begrijpen waarom een bedrijf als PWN überhaupt moet bestaan. “Betrouwbaar, kwalitatief goed drinkwater lijkt heel gewoon, maar is het natuurlijk niet. En dat we in Kennemerland over zo’n prachtig natuurgebied beschikken, is evenmin vanzelfsprekend. Onze duinen zijn kwetsbaar, we moeten er goed voor zorgen omdat ze nodig zijn om schoon drinkwater te maken. Die boodschap kunnen we niet vroeg genoeg verspreiden.”

Taaltrip-in-de-Kennemerduinen
Kinderen op TaalTrip in de Kennemerduinen.

Prettig bijeffect van het organiseren van TaalTrips, zegt Joke, is dat ze er zelf ook iets van opsteekt. “Het heeft mij geleerd om nog meer te kijken door de ogen van een ander. Als je afstand neemt van je eigen perspectief kun je tot hele waardevolle inzichten komen over je bedrijf. Bovendien zijn deze kinderen onze klanten en hopelijk ook onze medewerkers van de toekomst. Daarom wil ik graag alvast een verbinding met hen maken.”

Let wel: niet alleen nutsbedrijven als PWN zijn welkom bij JINC. Joke: “Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid spelen bij ons een grote rol, dat spreekt voor zich. Maar commerciële bedrijven in Kennemerland kunnen evengoed laten zien dat ze betrokken zijn bij de regio. Bijvoorbeeld door Bliksemstages te organiseren of medewerkers beschikbaar te stellen voor Sollicitatietrainingen. Je hoeft geen ideële organisatie te zijn om je steentje bij te dragen.”

Kanjers uit Kennemerland gezocht

Wil jij jongeren uit Kennemerland ook vooruit helpen? En heb je een bedrijf of werk je voor een onderneming of instelling die wellicht partner van JINC wil worden? Meld je dan aan!

Vind je het leuk klinken, maar twijfel je nog of het bij je past? Laten we je dan drie onweerstaanbare redenen geven om net als Joke in zee te gaan met JINC Kennemerland.

Je helpt jongeren aan een betere toekomst

Ook in de regio Kennemerland groeien veel kinderen op in wijken met armoede. Omdat ze vaak minder goed weten wat er op de arbeidsmarkt te koop is en ze over het algemeen minder rolmodellen hebben om zich aan op te trekken, betreden zij meestal met een achterstand de arbeidsmarkt.

Jij kan hen helpen! Bijvoorbeeld door hen tijdens een Bliksemstage kort aan de slag te laten gaan in jouw bedrijf, te coachen of te trainen op het gebied van solliciteren, ondernemen of plannen. Dit vergroot de (zelf)kennis van de kinderen enorm, en het geeft ze veel zelfvertrouwen.

Je helpt jezelf aan een leuke én zinvolle ervaring

Als we iets vaak terughoren van onze vrijwilligers, dan is het wel dat ze zelf zoveel aan een training, Bliksemstage of coachingstraject hebben gehad. Omdat ze een heel andere kijk hebben gekregen op deze groep jongeren, bijvoorbeeld. Of omdat ze op een nieuwe manier naar hun eigen bedrijf zijn gaan kijken, een betere coach zijn geworden, het gevoel hebben dat ze uit hun eigen ‘bubbel’ zijn gekomen.

Bovendien: kinderen zijn vaak nieuwsgierig en grappig, ze stellen de meest verrassende vragen en geven enorm veel energie. Dikke kans dus dat je na een project blij naar huis gaat.

Je wordt een betere werkgever

Als je met je bedrijf meedoet aan JINC, stel je je mensen in staat zich in te zetten voor anderen. Dat is niet alleen goed voor de kinderen, maar ook voor je werknemers. Want wie een baas heeft die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt, zo toonde onderzoek van de 1% Club onlangs aan, is positiever, loyaler en productiever. Plus – ook niet onbelangrijk – blijer en tevredener.

Het maakt je bovendien aantrekkelijk voor potentieel talent. Uit datzelfde onderzoek bleek namelijk dat voor de helft van de millennials het MVO-beleid medebepalend is bij de keuze voor een bedrijf. Goed om te weten in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt.

Yes, ik stap aan boord

Als je liever zelf contact opneemt of eerst antwoord wil op bepaalde vragen, kan je ook bellen of mailen met een werknemer van JINC Kennemerland.