“Ik wilde met mijn bedrijf iets betekenen voor de regio”, zegt Bauke. “Daar begon het mee. MAG45 was ooit een afdeling binnen Philips, onze roots liggen in Eindhoven en de mensen die voor ons werken, wonen bijna allemaal hier. Logisch dus, dat we ons bekommeren om de stad. Het is onze geboortestad!”

Bauke zette zijn betrokkenheid om in een partnerschap met JINC. De reden: hij wil Eindhovense jongeren die opgroeien in wijken met sociaaleconomische achterstand helpen aan een eerlijke start op de arbeidsmarkt. Zij krijgen immers vaak te maken met kansenongelijkheid, en kunnen een extra steuntje in de rug goed gebruiken.

Het is frappant hoeveel impact je kunt maken in de anderhalf uur die zo’n sollicitatietraining duurt.

“We zijn heel concreet aan de slag gegaan. Zo geven we sollicitatietrainingen aan vmbo’ers, met het idee dat ze daardoor meer kans maken op een goede stageplek. Het is frappant hoeveel impact je kunt maken in de anderhalf uur die zo’n training duurt. Die kinderen vinden gaten in je spijkerbroek bijvoorbeeld doodnormaal. Dat de nieuwste mode niet per se werkt bij een formeel gesprek, is iets wat ze echt even moeten leren. Of dat je zelf vragen moet stellen, dat verwachten ze nooit.”

Plezier

Ook krijgt MAG45 regelmatig kinderen op bezoek voor een Bliksemstage. De leerlingen, afkomstig van de basisschool of het vmbo, lopen een ochtend of middag mee op een aantal afdelingen, zodat ze ontdekken welk werk er bestaat en of dat iets voor ze is. “Je zíet ze dan leren, dat is geweldig. Maar ook voor ons is het goed.“

Eindhoven
Bauke Zeinstra met zijn ‘jonge baas’ Lana tijdens JINC Baas van Morgen 2018.

Wat het hem en zijn medewerkers brengt? “Plezier en een andere kijk op onze business. Kinderen zijn heel onbevangen, dat is geweldig. Je krijgt veel energie van ze. Daarnaast versterkt het de band tussen afdelingen. Door de Bliksemstages is er meer onderling contact, mensen ontdekken wat hun collega’s op dat moment aan het doen zijn. Het zorgt voor een plezierige ‘buzz’ in het bedrijf.“

Als bijzonder moment noemt Bauke zijn deelname aan JINC Baas van Morgen. “Twee meiden mochten toen voor een dag mijn plek innemen. Gedurende de dag noteerden ze wat hen opviel en als afsluiting gaven ze een presentatie voor het Management Team. Dat liep uit op een soort schoktherapie. De verbazing in de ogen van mijn collega’s was onbetaalbaar. Hun advies aan onze afdeling customer service was bijvoorbeeld: ‘Doe nou maar gewoon vriendelijk, dan komt het vanzelf goed.’ Ze zeiden wat ik ook zou willen zeggen, maar dan in heel heldere, duidelijke taal. Heerlijk is dat.”

Toppers uit Brabant gezocht

Wil jij jongeren uit Brabant ook vooruit helpen? En heb je een bedrijf of werk je voor een onderneming of instelling die wellicht partner van JINC wil worden? Meld je dan aan!

Vind je het leuk klinken, maar twijfel je nog of het bij je past? Laten we je dan drie onweerstaanbare redenen geven om net als Bauke in zee te gaan met JINC Brabant.

Je helpt jongeren aan een betere toekomst

Ook in Brabant groeien veel kinderen op in wijken met armoede. Omdat ze vaak minder goed weten wat er op de arbeidsmarkt te koop is en ze over het algemeen minder rolmodellen hebben om zich aan op te trekken, betreden zij meestal met een achterstand de arbeidsmarkt.

Jij kan hen helpen! Bijvoorbeeld door hen tijdens een Bliksemstage kort aan de slag te laten gaan in jouw bedrijf, te coachen of te trainen op het gebied van solliciteren, ondernemen of plannen. Dit vergroot de (zelf)kennis van de kinderen enorm, en het geeft ze veel zelfvertrouwen.

Je helpt jezelf aan een leuke én zinvolle ervaring

Als we iets vaak terughoren van onze vrijwilligers, dan is het wel dat ze zelf zoveel aan een training, Bliksemstage of coachingstraject hebben gehad. Omdat ze een heel andere kijk hebben gekregen op deze groep jongeren, bijvoorbeeld. Of omdat ze op een nieuwe manier naar hun eigen bedrijf zijn gaan kijken, een betere coach zijn geworden, het gevoel hebben dat ze uit hun eigen ‘bubbel’ zijn gekomen.

Bovendien: kinderen zijn vaak nieuwsgierig en grappig, ze stellen de meest verrassende vragen en geven enorm veel energie. Dikke kans dus dat je na een project blij naar huis gaat.

Je wordt een betere werkgever

Als je met je bedrijf meedoet aan JINC, stel je je mensen in staat zich in te zetten voor anderen. Dat is niet alleen goed voor de kinderen, maar ook voor je werknemers. Want wie een baas heeft die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt, zo toonde onderzoek van de 1% Club onlangs aan, is positiever, loyaler en productiever. Plus – ook niet onbelangrijk – blijer en tevredener.

Het maakt je bovendien aantrekkelijk voor potentieel talent. Uit datzelfde onderzoek bleek namelijk dat voor de helft van de millennials het MVO-beleid medebepalend is bij de keuze voor een bedrijf. Goed om te weten in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt.

Yes, ik stap aan boord

Als je liever zelf contact opneemt of eerst antwoord wil op bepaalde vragen, kan je ook bellen of mailen met een werknemer van JINC Brabant.