Veel professionals zullen dit herkennen: voor je loopbaan is het hebben van een netwerk van onschatbare waarde. Juist kennissen, en niet vrienden of familieleden, zijn daarbij van belang. Zij vormen immers een link naar een wereld buiten je eigen kring, bieden kennis of ervaring die jij nog mist.

Steuntje in de rug

Veel kinderen in Nederland verwerven zo’n netwerk min of meer vanzelf, door hun familie en de omgeving waar ze leven. Voor wie opgroeit in een wijk met sociaaleconomische achterstand, ligt dat anders. De leefwereld van jongeren is hier meestal kleiner, omdat ze minder vaak op sport- of hobbyclubs zitten en weinig buiten hun wijk komen. Over het algemeen kennen ze minder mensen bij wie ze terecht kunnen voor advies, steun en tips.

Netwerken voor werk 2

JINC en NN Group geven hen een steuntje in de rug. Door deelname aan ons nieuwe project Netwerken voor Werk leren we hen hoe ze een netwerk kunnen opbouwen en inzetten voor het vinden van een stageplek of bijbaan.

De samenwerking met NN Group is voor JINC daarbij van groot belang. Tientallen medewerkers zetten zich namelijk ook in voor het project. Zij geven trainingen en workshops en kunnen, als de leerlingen wat ouder zijn, zélf onderdeel worden van het netwerk van de deelnemers.

Strategisch partnerschap

Dit schooljaar doen tussen de 100 en 150 vmbo- en mbo-leerlingen mee, bijgestaan door evenveel vrijwilligers van NN Group. Na de startfase wordt Netwerken voor Werk opgenomen in de JINC-leerlijn, waardoor we nog meer jongeren uit al onze regio’s en steden kunnen bereiken.

Netwerken voor werk 1

Netwerken voor Werk maakt deel uit van het strategisch partnerschap dat JINC en NN Group sinds 2011 hebben. Daarbij werken zij samen aan een samenleving waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Ook neemt NN Group deel aan een heel aantal projecten, zoals Sollicitatietraining, (culturele) Bliksemstage, Digitale Vaardigheden en Carrière Coach.