“Wat kunnen passie, een winnaarsmentaliteit en teamspirit je brengen?” Dat was de centrale vraag voor de JINC tennisclinic met basisschoolleerlingen. Dit maakte me nieuwsgierig. Als totale tennisnitwit was ik wel benieuwd naar wat Sjeng Schalken (ja, ik weet dan weer wel wie dat is) daarover te vertellen had.

Een week voor de clinic ontving ik mijn VIP parkeerplaatsticket en uitnodiging. VIP? Mijn collega’s krijgen nog spijt dat ze niet mee kunnen. Op 9 juni parkeerde ik mijn kleine, rode Aygo voor het Ricoh Open tussen de Landrovers, Jaguars en Bentleys. Hmmm, nu snap ik dat VIP wel. En mijn Aygo lijkt ineens nog kleiner dan hij al is. Terwijl ik naar de ingang liep, stopten er twee grote Jaguars waar een hele groep totaal uitgelaten kinderen uitrolde; dolenthousiast over deze luxe rit naar het tennistoernooi. Zouden dit de jINC kinderen zijn?

Bij het betreden van het tennisdorp gaat er een wereld voor me open. Als je hier rondloopt denk je dat de wereld bestaat uit bruine, zonnebril dragende mensen in spierwitte kleding die alleen maar relaxed op een terrasje hoeven zitten. Dat is overigens niet de reden waarom jINC hier is. Zij willen de kinderen laten beleven wat de eerdergenoemde passie en winnaarsmentaliteit voor je kunnen betekenen, ook als je niet meteen een tennisprof bent. Of dat laatste gelukt is, weet ik niet. De beloofde inspirerende aftrap waarin Sjeng zou vertellen over deze onderwerpen werd waargenomen door een medewerker van Ricoh. Aardige vent, maar het stukje passie kwam niet echt uit de verf. Overigens betwijfel ik of de kinderen dat erg vonden; zij stonden te trappelen om naar buiten en aan de slag te gaan.

Buiten stonden Sjeng en Edwin van Ricoh, die samen de clinic gaven. Daar was hij dan, Sjeng Schalken, omringd door blije, springende en schreeuwende kinderen. Een voor een beantwoordde probeerde hij de vragen die zij vooraf op school genoteerd hadden. Waarbij ik eerlijk moet zeggen dat Edwin meer recht had op credits voor enthousiasme dan Sjeng. De clinic bestond uit twee spelrondes met een wedstrijdelement, waarvan de tweede ronde bestond uit ‘echt’ tennissen tegen Sjeng en Edwin. Mijn team scoorde 36 punten in het eerste spelrondje en bleek tijdens de prijsuitreiking eerste te zijn geworden. Aan het einde van de clinic gingen de kinderen gingen tevreden naar huis. De VIPs bleven achter om nog te genieten van eten en drinken en om de wedstrijden te kijken. Ik zei het al; mijn collega’s krijgen spijt…

Wat mij bijbleef is dat je een winnaarsmentaliteit niet per se van nature hoeft te hebben. Je kunt dit ook leren, namelijk door… te winnen. Want winnen smaakt naar meer! En waar je passie ligt kun je ontdekken door ervaringen op te doen. Wat jINC doet is kinderen met een breed aanbod van activiteiten in aanraking brengen die normaal buiten hun bereik liggen. Zo kan hun (verborgen) passie opborrelen. En last but not least; je hoeft elkaar niet eens zo heel goed te kennen om teamspirit te voelen. Een gezamenlijk doel helpt ook al. Denk aan de 36 punten van ‘mijn’ team!

Deze blog is geschreven door Irma Proveniers-Slegers (Communicatie Adviseur SNS Bank N.V.). SNS Bank N.V. is partner van JINC.