Donderdag 29 januari namen honderd kinderen uit het hele land voor één dag het stokje over van een baas, CEO, directeur, burgemeester of hoofdredacteur tijdens JINC Baas van Morgen. JINC wil met deze ‘super Bliksemstage’ samen met alle deelnemende bedrijven, laten zien hoe belangrijk een goede start op de arbeidsmarkt is voor ál het talent van morgen. Vooral kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkeloosheid en weinig rolmodellen kunnen hierbij een steuntje in de rug gebruiken.

Een diverse groep van ‘bazen’ uit het hele land deed mee: van de bazen van bedrijven als NS, ABN AMRO en PostNL tot de burgemeester van Eindhoven, de Commissaris van de Koning, de hoofdredacteur van RTL Nieuws, de directeur van Artis, Nuon en het Maasstad ziekenhuis. Leerlingen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Almere, Brabant, Den Haag en Kennemerland kregen de kans één dag te ervaren hoe het is om aan het roer te staan van een bedrijf of organisatie. Ook konden zij die dag laten zien wat ze kunnen en vooral hoe ze denken als ze een dag van stoel ruilen met een echte baas. Als ‘Baas van Morgen’ schoven ze aan bij een vergadering, spraken de medewerkers toe, brainstormden en gaven hun visie of een interview.

Rolmodellen en inspiratie

In Nederland leven ruim 500.000 jongeren onder de armoedegrens. Dat is 1 op de 9 kinderen. Vaak groeien zij op in wijken met veel werkeloosheid en laagopgeleiden. Daardoor hebben zij weinig rolmodellen of voorbeelden van wat hun mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt. “JINC Baas van Morgen is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met een omgeving die ze van huis uit niet kennen”, aldus Daniel Roos, directeur JINC. “JINC vindt dat ieder kind een eerlijke kans verdient. Daarom leren we ze wat te koop is op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt. JINC Baas van Morgen is een inspirerende ervaring die kinderen met talent een extra steun in de rug geeft.

Conferentie                                                                                                                          

Aan het einde van de dag verzamelden alle bazen en kinderen zich in Amsterdam en Rotterdam. Tijdens een JINC Baas van Morgen conferentie deelden ze hun ervaringen, gaven ze elkaar tips en sloten ze samen de dag af met een blik op de toekomst.