“Voor corona toesloeg, was de organisatie van een Bliksemstage vrij ongecompliceerd”, vertelt Hanneke Hoogwegt, vestigingsmanager van JINC Oost-Brabant. “We lieten een groep kinderen op bezoek gaan bij een bedrijf, waar ze verschillende werkzaamheden mochten uitproberen. Dat kan nu niet meer. Maar we willen onze leerlingen wél blijven bereiken. Daarom moeten we maatwerk bieden, en dat is altijd kostbaar.”

We weten dat juist kwetsbare kinderen worden getroffen door de maatregelen rondom corona. Daarom willen we dat hun extra begeleiding doorgaat.

Christel Keizer, directeur ASML FoundationTweet this

In juni ontdekten Brabantse en Haagse basisschoolkinderen welke beroepen er bestaan in het theater, bij een krant, een bank en een bioscoop. Daarbij kregen ze een virtuele rondleiding en hielpen professionals van de betrokken bedrijven de kinderen online bij het uitvoeren van werkgerelateerde opdrachten in de klas. Elders in het land werden er coachingsgesprekken gevoerd en leerden vmbo’ers solliciteren van professionals uit bedrijfsleven die al dan niet online aanwezig waren op school.

Potentieel

“Zonder onze partners zouden we dit niet kunnen organiseren, ons niet klaar kunnen maken voor een schooljaar in anderhalvemeterstijl”, zegt Hanneke. “In mijn regio is de ASML Foundation een grote steun geweest, want zij deden een extra donatie van 15.000 euro.”

Christel Keizer, directeur ASML Foundation.

“We weten dat juist kwetsbare kinderen worden getroffen door de maatregelen rondom corona”, verklaart Christel Keizer, directeur van de ASML Foundation. “Daarom willen we dat de extra begeleiding van deze leerlingen doorgaat. Voor hen is het zó belangrijk dat ze steun en stimulans krijgen, dat ze blijven praten met een Carrière Coach, ontdekken wat hun potentieel is. Dat mag niet stil komen te liggen.”

Voor Harold Bussing, managing director van het in Den Haag gevestigde KONE, geldt iets vergelijkbaars. “Toen ons bedrijf in 2010 100 jaar bestond, hebben we een fonds opgericht voor kinderen met leerachterstanden uit alle landen waar we werken. In Nederland past JINC Den Haag daar goed bij. We mochten bovendien 10 euro per werknemer extra doneren, wat in ons land neerkwam op 8.000 euro. Het is heel duidelijk dat leerlingen die het al moeilijk hadden, door corona extra worden geraakt. De beslissing om die gift aan JINC te schenken, was dus makkelijk gemaakt.”

Zwaar tij

HR_MKF3226
Harold Bussing. managing director KONE.

Beide directeuren geven aan dat het zware economische tij waarin we verkeren, geen reden is om de hand op de knip te houden. Harold: “Het is te belangrijk om dit te doen, crisis of niet. Gelukkig kúnnen we het ook, want al merken we wel iets, de impact van corona op ons bedrijf is nog gering.” Christel vult aan: “De volle economische impact van Corona zal nog wel komen, maar zolang het kan, leveren wij graag exra steun als dat nodig is.”

Wil je ook graag juist nu kinderen uit wijken met sociaaleconomische achterstand helpen bij hun start op de arbeidsmarkt? Kijk dan hier wat je kunt doen!