“We staan iedere ochtend bij de ingang om de leerlingen ‘goedemorgen’ te wensen”, vertelt Esther Vinken, teamleider en docent Nederlands op het Maris College in Den Haag. Klein, veilig en kansrijk, dat is waar het Maris voor staat. Iets dat duidelijk terugkomt in de sfeer van de school. Bij binnenkomst valt op dat het gebouw overzichtelijk en gezellig is. Blauw en oranje sieren de muren en overal zijn kleine groepjes leerlingen aan het werk.
Ieder kind een eerlijke kans
De medewerkers van het Maris zetten zich het hele schooljaar vol overgave in om het uiterste uit leerlingen te halen. “Talentontwikkeling staat bij ons hoog in het vaandel”, vertelt Esther. “Kansenongelijkheid is op dit moment een hot item, maar wij leveren met zijn allen maximale inspanning om ieder kind een eerlijke kans te geven. Als we zien dat een leerling structureel hoge cijfers haalt krijgt hij of zij de mogelijkheid om een dagje proef te draaien op een hoger niveau.”
Het Maris neemt deel aan het project Sollicitatietraining van JINC, iets dat perfect past binnen het speerpunt ‘talentontwikkeling’ van de school. “Ik kan de leerlingen vertellen hoe een sollicitatiegesprek gaat, maar het echt ervaren en oefenen maakt veel meer indruk en zorgt voor een echte leerervaring”, aldus Esther. Tijdens een training staan professionals uit het bedrijfsleven voor de klas om leerlingen alle ins en outs over solliciteren te leren. Voor veel scholen is het een tijdrovende klus om deze mensen zelf binnen te halen, ook Esther benadrukt dit: “Het vreet tijd om de juiste match te vinden tussen mensen uit het bedrijfsleven en onze school. Daarom is het ontzettend fijn dat we dit via JINC niet zelf hoeven te doen. JINC neemt alles uit handen en de organisatie van het project is geweldig. De trainers zijn kundig en enthousiast, het aangeleverde lesmateriaal is leuk én functioneel en de kinderen vinden het fantastisch.”
‘Ik heb jullie Gegoogled’
Bij aanvang vinden veel kinderen een Sollicitatietraining spannend en eng. Ze wiebelen zenuwachtig heen en weer op hun stoel en je ziet ze denken: ‘Als ik maar niet hoef’. Toch komen ze snel los nadat hun eerste klasgenoot zich vrijwillig meldt voor het rollenspel. “Ik zit erbij en zie het gebeuren. De kinderen hangen aan de lippen van de trainers en zijn zichtbaar onder de indruk. Als ze horen dat ze ter voorbereiding zijn Gegoogled zitten ze nog net niet met hun mond open aan tafel.”, vertelt Esther.
Dat leerlingen echt iets hebben aan de training blijkt uit een voorbeeld dat Esther geeft. “Vorig jaar nam een jongen deel, een echte doerak met een grote mond. Een week na de training had hij voor zijn vervolgopleiding een sollicitatie bij een sergeant. Hij hoorde zichzelf graag praten en leerde tijdens de training dat je ook moet luisteren naar de ander. Een gesprek komt van twee kanten. Het gesprek met de sergeant verliep heel erg goed en hij werd aangenomen voor de opleiding.” Naast deze uitblinkers van voorbeelden halen alle kinderen uit de klas iets uit de training. “In 1,5 uur tijd zie je ze groeien en na afloop met een versie portie zelfvertrouwen het lokaal uitgelopen. Te gek!”