Je bent bijna 14 jaar en binnenkort moet je al kiezen voor een studierichting op het vmbo. Geen makkelijke opgave. Wat past bij je? Vind je werken in de zorg leuk? Of doe je liever iets met techniek? Of toch handel? En weet je eigenlijk wel wat de verschillende sectoren inhouden en welke beroepen daarbij horen?

Met Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) proberen docenten samen met de leerlingen antwoord te vinden op dit soort lastige vragen. Zo ook op De Meergronden in Almere. Sinds dit schooljaar zijn zij gestart met het project Bliksemstage van JINC en gaan vmbo-leerlingen een keer per jaar op bedrijfsbezoek.

“Het is iedere keer weer een feestje!”

Van 10 tot en met 13 maart gingen 213 leerlingen op bedrijfsbezoek bij 24 Almeerse organisaties. Ook Paul Groen, teammanager bij Ambulancedienst Almere, ontving een groepje: “Sinds dit schooljaar verzorgen wij via JINC Bliksemstages. Het is iedere keer weer een feestje om jonge leerlingen in aanraking te brengen met ons mooie beroep. Ook de Bliksemstage met De Meergronden was een succes. Tijdens zo’n ochtend kun je ze echt meenemen in onze wereld wat vaak leidt tot leuke en mooie reacties van de leerlingen. Zo antwoorde een van hen op de vraag “Wat doe je als je een hulpvraag of noodsituatie op straat tegenkomt?” met “Als de bliksem 112 bellen en later de opleiding gaan volgen, zodat ik uiteindelijk zelf kan handelen als ik zo’n situatie tegenkom!”.” Ook Carolien van den Brink, onderwijscoördinator binnen De Meergronden, kijkt positief terug op deze week en de samenwerking met JINC: “De Bliksemstage is een activiteit die er voor de leerlingen echt toe doet. Ze kunnen in de praktijk ervaren wat de verschillende sectoren en beroepen inhouden. Dit maakt dat ze aan het eind van het schooljaar veel bewuster een studierichting kiezen. Onze leerlingen en docenten kwamen dan ook enthousiast van hun Bliksemstage op school terug. En de organisatie door JINC was perfect geregeld. Zowel de school als de bedrijven worden goed voorbereid op het bedrijfsbezoek. Voor ons dus zeker voor herhaling vatbaar!”

Ook deelnemen aan het project Bliksemstage?

Dit schooljaar gaan ruim 1.100 Almeerse leerlingen op Bliksemstage. Dit project wordt aangeboden aan groep 7 en 8 van het primair onderwijs en de 1e en 2e klas van praktijkonderwijs en vmbo. Aan dit project nemen zo’n 60 verschillende bedrijven deel: van de bakker op de hoek tot multinational en van zorg tot techniek. Wilt u met uw organisatie of klas ook aan dit project deelnemen? Neem dan contact op met Noortje van der Meer (nvandermeer@jinc.nl of 036-7607666).