Gespannen gezichten, klamme handjes en achterin de ruimte wat zenuwachtig gegiechel. Op donderdag 19 november kregen 150 vmbo-leerlingen van de Bossche Vakschool sollicitatietraining bij Ricoh Nederland. Een spannende ochtend, waarop professionals uit het bedrijfsleven de leerlingen alle ins en outs over het solliciteren leerden. Waaronder wethouder Huib van Olden en Marcel Wijnhoven (ASML), stonden samen met trainers van Ricoh voor een klas vol sollicitanten in spé.

Een levensechte ervaring

Normaal gesproken vinden de Sollicitatietrainingen plaats op school, maar dit keer op het kantoor van Ricoh. Deze locatie zorgde voor een levensechte ervaring. En dat betekende eerst melden bij de receptie, badge ophalen, in de lift met mannen en vrouwen in ‘pak’ en kletsen bij het koffieapparaat. Gauw daarna was het tijd voor het echte werk! In rollenspellen met de trainers oefenden de leerlingen een sollicitatiegesprek. “Het is voor beide partijen aan tafel spannend. Voor ons omdat we graag de beste werknemer aan willen nemen en voor jou omdat je de baan graag wilt”, vertelt Huib van Olden. “Die gedachte kan je helpen om wat minder zenuwachtig te zijn.” Verschillende leerlingen stonden te trappelen om het gesprek met de mannen en vrouwen in ‘pak’ aan te gaan en grepen hun kans om te oefenen met beide handen aan. “Ik was stiekem best wel zenuwachtig, en dan ga ik heel snel praten. De volgende keer zal ik rustiger praten, dan ben ik ook beter te verstaan”, zegt Tim (16). Ook Sander Boleij (Van Lanschot) stond een ochtend voor de klas en deelde zijn tips en tricks met de leerlingen: “Laat iemand je brief van tevoren lezen, vaak zie je spelfouten zelf niet meer. En zeg je houdou, als je vertrekt, zoals Tatum doet?”

Met een verse dosis zelfvertrouwen liepen de leerlingen het pand van Ricoh uit, richting school. Weer een stapje dichterbij een succesvol sollicitatiegesprek voor die leuke bijbaan of stage!