Ieder jaar krijgen ruim 10.000 kinderen een Sollicitatietraining. Professionals uit het bedrijfsleven staan een ochtend voor de klas en leren hen alle ins en outs over het solliciteren. Renske de Beer – Sijben werkt als Reporting Process Manager bij NN Group en zet zich in voor het project Sollicitatietraining van JINC. In deze korte blog doet zij verslag van haar laatste training.

“Gaaf om te zien hoe kleine inzichten al helpen!”

Twee weken geleden ontving ik een pakket met informatie, cv’s en sollicitatiebrieven in m’n mailbox. Het is duidelijk dat de Mavo-3 leerlingen van de Hildegardis Mavo in Rotterdam er ontzettend hun best op hebben gedaan. Deze leerlingen, gemiddeld 15 jaar oud, hebben vaak nog geen tot weinig werkervaring en voor velen is dit hun eerste ervaring met solliciteren.

Vandaag sta ik op de school. Ik maak kennis met mijn mede-trainer en we bespreken hoe we de training gaan aanpakken. Dan komen de leerlingen binnen. Sommigen verlegen, sommigen enthousiast, anderen heel stoer. Soms is het lastig de aandacht vast te houden. Enkele leerlingen hebben negatieve ervaringen met solliciteren en denken na 20 afwijzingen dat het geen zin meer heeft. Zeker dan is het gaaf om te zien hoe kleine inzichten al enorm kunnen helpen. De leerlingen zijn vaak verbaasd te horen dat ook volwassenen nerveus kunnen zijn voor een sollicitatie en dat dit heel normaal is. Ook leren ze dat het oefenen van een belangrijk gesprek of het laten nalezen van je cv of sollicitatiebrief, niet alleen iets is voor scholieren. Het is altijd verstandig om je cv en brief door anderen te laten checken!

Het is leuk om te zien dat de leerlingen opbloeien als ik een kleine samenvatting geef van de goede dingen die ik heb gezien in hun voorbereiding. Ook bespreken we tips. Bijzonder om te zien is hoe goed ze elkaar feedback geven, en samen al heel veel weten over wat wel, en wat juist niet, handig is in een sollicitatiegesprek. De aanwezige docent is erg blij met onze komst. Hij helpt zo nu en dan om een aantal leerlingen in het gareel te houden en zorgt goed voor ons. Aan het einde krijgen we zelfs chocolaatjes, wat een leuk en lief gebaar!

Vol energie stap ik weer in de auto. Heerlijk om te doen, leerzaam, ook voor mij, en altijd weer een mooie uitdaging om de leerlingen iets mee te geven. Ik hoop dat ik de leerlingen het vertrouwen heb kunnen geven dat solliciteren en het vinden van een leuke en goede stage of baan ook voor hen is weggelegd. Hopelijk keren zij later terug naar hun oude school om een sollicitatietraining te geven. Tot die tijd hoop ik dat dit verhaal jullie enthousiast heeft gemaakt, wellicht kunnen we de volgende keer samen training geven?