Door Nico W. Mourits

Om exact half tien stonden de kinderen, in leeftijd variërend van 12 tot 14 jaar, klaar in de centrale hal aan het Leeghwaterplein. Van de zenuwen werd er heel wat afgegiecheld toen teammanager Anja Keizerwaard de groep meenam in de lift naar de zevende etage.

Ik had verwacht dat het een oersaai bedrijf zou zijn, maar dat viel erg mee.

Volgens de meegekomen gymleraar was er van de grote verhalen vooraf weinig meer over. Er was duidelijk toch wel sprake van enig respect. Het is dan ook niet niks als je ineens vanuit je vertrouwde klas in een groot kantoor vol onbekende, in hun ogen, oude mensen wordt neergezet.

Regiomanager Ron Stoffer probeerde in zijn introductiepraatje de spanning een beetje weg te nemen: “Ik vind het echt stoer dat jullie hier zijn. We gaan er een leuke ochtend van maken”, zo liet hij zijn jonge gehoor weten, om er daarna meteen maar via een kleine quiz achter te komen hoe het met de kennis van de leerlingen over UWV gesteld was.

Slimmerik

Dat viel zeker niet tegen. De meesten hadden zich aardig laten informeren en wisten allemaal dat het UWV voor uitkeringen zorgt in het geval van werkloosheid of ziekte. Een enkele slimmerik merkte zelfs op dat wij mensen ook weer aan werk proberen te helpen. Over het aantal uitkeringen dat door ons wordt verstrekt, was men wat minder op de hoogte. De hoogste schatting liep tot 100.000. Groot was de verbazing toen Ron vertelde dat wij jaarlijks meer dan een miljoen mensen van een uitkering voorzien.

Nadat iedereen zich had voorgesteld namen Geurt Bauw en Petra den Ouden de kids mee voor een rondleiding door het gebouw, waarbij alle afdelingen aan bod kwamen. De kinderen waren vooral onder de indruk van de beveiliging (“Gaaf al die camera’s”) en de postkamer.

Workshops

Natuurlijk was er ook ruimte voor vragen en die waren er volop. “Hoe lang kun je lid zijn van UWV?”, wilde een van de deelnemers weten. Niet helemaal de juiste vraag natuurlijk, maar de intentie was duidelijk: Hoe lang kun je een uitkering krijgen? Geurt legde een en ander in duidelijke taal uit. “Zijn mensen het ook wel eens oneens met u als ze geen uitkering krijgen?”, wilde een ander weten. “Dat komt zeker voor”, antwoorde Petra, “maar dat zullen we jullie straks nog laten zien.”

U bent een hele goede acteur!

Na snel wat gedronken te hebben, was het tijd voor de workshops, waarbij de groep in drieën werd gesplitst. Arthur van Kleeff en Yasmina Akatal voerden een rollenspel op, waarbij een boze klant (Arthur) een conflict krijgt met een medewerker (Yasmina). De kinderen waren onder de indruk, zeker toen de boel toch even escaleerde en de beveiliging binnen moest worden geroepen om de boel te sussen. Een van de kinderen, Suryanya, gaf na afloop aan echt geschrokken te zijn toen Arthur op tafel sloeg om zijn argumenten kracht bij te zetten. “U bent een hele goede acteur”, vertrouwde zij Arthur toe.

Leuk en leerzaam

Mahin Ladi en Johan Bos namen de workshop HRM voor hun rekening. Hier mochten de kinderen actief aan de slag met een CV en een sollicitatiegesprek. “Echt leuk en leerzaam”, aldus een van hen. “Best wel lastig om je goed voor te doen”, zei een ander. Vooral het zelf bezig zijn werd erg gewaardeerd.

Ger Marsé nam de laatste workshop voor zijn rekening. Hij liet de kinderen kennismaken met het fenomeen handhaving en wat die afdeling allemaal doet om te voorkomen dat mensen onterecht een uitkering krijgen.

De groepen wisselden elkaar na twintig minuten af, zodat iedereen elke workshop kon volgen.

Inspirerend

De ochtend werd, na een afsluitend woord van Ron Stoffer, afgesloten met een smakelijke lunch, waarbij uiteraard nog even werd nagepraat over deze bliksemstage. “Het UWV is supergezellig. Ik had verwacht dat het een oersaai bedrijf zou zijn, maar dat viel erg mee”, aldus een van de kinderen, die ook nog een goede tip had voor een eventueel volgende stage: “Wat minder traplopen graag, want ik was helemaal uitgeput…..”

De uitsmijter van de dag kwam de jongste deelneemster en maakte de dag van Ron Stoffer helemaal goed: “Ik vind wel dat u als regiomanager maar een kleine kamer heeft…..”

Al met al een inspirerende ochtend, die zowel bij de deelnemers als de teammanagers veel nieuwe inzichten heeft opgeleverd.