Faith - Baas van Morgen

16 jaar, vmbo 4 Amsterdam

“Al een tijdje dacht ik dat het leuk zou zijn om iets met recht te gaan doen. Want ik kom graag voor mensen op, ik hou ervan om te discussieren. Baas van Morgen was voor mij een teken. Nu ik een dag bij de baas ben geweest bij Kennedy Van der Laan, weet ik het zeker: die kant wil ik op.  

Dat zorgt er voor dat ik nu beter mijn best doe. School gaat me makkelijk af, maar ik nam het nooit serieus. Daardoor ben ik in het eerste jaar ook vanuit een vmbo/havo-klas naar het vmbo gegaan. Maar nu ben ik gemotiveerd om toch over te stappen naar de havo. Dan kan ik daarna verder studeren.  

Voor Baas van Morgen had ik niet gedacht dat ik op zo’n kantoor als dat van Kennedy Van der Laan zou kunnen werken. Ik weet niet, ik denk dat dat door mijn opleiding komt. Met vmbo zie je jezelf daar niet zo snel terecht komen. Maar de mensen waren anders dan ik had gedacht. Het was er niet stijf. Het was gewoon een leuke groep. En Joost, de baas, is heel intelligent, maar hij heeft ook iets zachts.  

De mensen waren anders dan ik had gedacht. Het was niet stijf, het was gewoon een leuke groep.

Faith (16 jaar) - Baas van Morgen

Als baas mocht ik eerst een call met partners leiden. Van te voren vond ik dat eng, want ik ben er natuurlijk niet aan gewend om zo met volwassen mensen om te gaan. Gelukkig ging het goed. Ik moest op de tijd letten en daardoor kon ik niet iedereen heel lang laten praten. Dat gevoel van controle hebben, van leiding geven, dat was fijn.  

Daarna gingen we naar een bijeenkomst waarbij Joost en ik met collega’s van kantoor over onze persoonlijke achtergrond praatten. Ik wil daar liever niet te veel over kwijt, dat is te persoonlijk. Maar ik kan wel vertellen dat het me raakte. Ik heb naar de verhalen van de anderen geluisterd, en daardoor kon ik inzien dat iedereen tegenslag heeft, dat iedereen ergens vandaan komt. Dat je uit het niets kunt komen en toch succesvol kunt zijn.”

Joost Linnemann - Baas van Vandaag

CEO Kennedy Van der Laan

“Wij dachten van tevoren: wat is een realistische verwachting? Een 15-jarige kan niet op één dag een maatschappelijk probleem oplossen, natuurlijk. Wij wilden vooral dat Faith in aanraking zou komen met iets wat ze nog niet kent, zodat ze hopelijk minder een drempel ervaart, voelt dat onze wereld toegankelijk is voor haar. 

Tegelijkertijd wilde ik ervoor zorgen dat deze editie van JINC Baas van Morgen op kantoor niet ongemerkt voorbij zou gaan. Want als je inclusief wilt zijn, moet je ook intern mensen betrekken bij wat je doet. We hebben daarom een uitgebreide sessie georganiseerd rond dit thema. Met Faith, mijzelf en ongeveer tien collega’s. 

Wat ons bindt, is dat we een achtergrond hebben waarbij het minder vanzelfsprekend was dat we de advocatuur zouden ingaan. Sommigen van ons omdat hun ouders migrant zijn en minder kansen kregen of omdat ze, zoals ik, opgroeiden in een gezin met weinig geld. 

Sommigen van ons omdat hun ouders migrant zijn en minder kansen kregen of omdat ze, zoals ik, opgroeiden in een gezin met weinig geld

Joost Linnemann

Die bijeenkomst was aangrijpend. Faith heeft een paar traantjes gelaten, en zij was niet de enige. Niet gek, want we kenden elkaars verhalen niet. En het is prettig om te voelen: ook op kantoor, waar succesvol zijn zo gewoon lijkt, ben ik niet de enige die van ver komt. Het gesprek heeft meer begrip en betrokkenheid gecreëerd. Faith heeft bovendien gezien dat in die ‘corporate’ wereld, waar de buitenkant zo anders is dan wat zij gewend is, mensen rondlopen met wie ze veel gemeen heeft. 

Of ik denk dat we Faith terug gaan zien als advocaat? Dat kan ik niet inschatten. Maar ze heeft zeker de competenties en de flair. Ze leidde zonder terughoudendheid een call, op een geestige manier. Partners die ze te breedsprakig vond, kapte ze af door ze zeggen dat ze wel genoeg wist. Ze was snel van de tongriem gesneden, en al was ze nerveus, ze stond er toen het nodig was. Al die dingen heb je nodig in ons vak.” 

Over JINC Baas van Morgen

Geen betere manier om kinderen te inspireren het beste uit zichzelf te halen dan door ze een dag de touwtjes in handen te geven. JINC Baas van Morgen biedt die kans een keer per jaar aan honderden leerlingen.

Het idee: we laten kinderen die opgroeien in gebieden met sociaaleconomische achterstand proeven aan beroepsmatig succes. Tijdens JINC Baas van Morgen worden ze thuis of op school opgehaald, meestal met de bedrijfsauto, waarna ze een dag op de stoel van een CEO, directeur of politicus mogen zitten. Ze schuiven aan bij vergaderingen, lunchen met de Baas van Vandaag en voeren onderzoek uit naar een bepaald vraagstuk.

Lees meer

Mock-up JINC magazine

Gelijke kansen centraal in magazine JINC Baas van Morgen

Op 10 juni 2021 zochten honderden deelnemers aan JINC Baas van Morgen naar manieren om te…