Op woensdag 30 november werden honderd vmbo-t-leerlingen van het Edith Stein College klaargestoomd voor het vinden van een goede stageplek of bijbaan met een speciale sollicitatietraining. Zestien bestuurders en directeuren uit Den Haag stonden een ochtend voor de klas en leerden hen de fijne kneepjes van het solliciteren. Onder andere Gerard Milo (Omroep West), David Knibbe (Nationale-Nederlanden), Dominique ter Schure (ING) en Leo Kalisvaart (Kalisvaart Technisch Beheer) namen deel als trainer.

Rollenspellen

De CEO’s deelden hun expertise en ervaring met de leerlingen in rollenspellen. Dit begint meestal met basisvaardigheden, zoals: een goede eerste indruk maken en zelf ook vragen stellen. “Je talenten ontdekken doe je door te ervaren.” vertelt Koos van den IJssel, rector a.i. van het Edith Stein College. “Een sollicitatietraining is een echte levensles. De kinderen krijgen tips mee die ze de rest van hun leven bij zich dragen en nodig hebben. Voor beide partijen levert het iets op. Trainers zijn vaak blij verrast door de leerlingen. Tijdens de trainingen ontstaan ontmoetingen tussen twee werelden die elkaar nooit of zelden tegenkomen.”

De training op het Edith Stein College werd georganiseerd door JINC in samenwerking met VNO-NCW West. Marco van Brecht (bestuurslid VNO-NCW West): “Veel leerlingen vertelden dat ze weleens vrijwilligerswerk hadden gedaan of een oppasbaantje hadden gehad, maar dit stond niet op hun CV. Ze waren zich er niet van bewust dat ook dit werkervaring is en dat ze deze ervaring juist moeten noemen! Leuk dat we hun ogen hebben kunnen openen op dit vlak.”

Niet alleen de trainers, maar ook de leerlingen kwamen enthousiast het klaslokaal uit. “Ik vond het geweldig en leerzaam. Ik heb geleerd dat je jezelf moet proberen te blijven en dat je je jezelf moet durven laten zien”, vertelt Shebnam (15 jaar).

JINC in Den Haag

In Den Haag hebben dit jaar 630 vmbo-leerlingen een sollicitatietraining gekregen van (personeels)managers en directeuren uit het Haagse bedrijfsleven. Daarnaast gingen 1.250 leerlingen van de basisschool en het vmbo op Bliksemstage bij allerlei bedrijven. Zij mochten een ochtend ervaren hoe het is om in dat bedrijf te werken, een goede voorbereiding op het maken van de profielkeuze.

———–

Luister hier terug hoe de ochtend verliep:

Interview Hannah Wiegerinck (vestigingsdirecteur JINC Den Haag): http://denhaagfm.nl/2016/11/29/haags-vmbo-leerlingen-leren-solliciteren/

Interview trainers en leerlingen: http://www.nporadio1.nl/de-ochtend/onderwerpen/385014-bureau-m-neemt-sollicitatietraining (09:30-10:00, vanaf min. 53)

De volgende trainers namen deel:

Frank ten Have – Partner Deloitte Real Estate

Paul van Delft – Regiomanager VNO-NCW West

Ewald van Vliet – Voorzitter CvB Lucas Onderwijs

Dominique ter Schure – Districtdirecteur Grootbedrijf ZH ING

Martin ten Brummeler – Directeur Van Dorp Installaties Zoetermeer

Sam Schoch – Lid Raad van Bestuur Middin

Harry Schoots – Directeur private banking Den Haag F. Van Lanschot Bankiers N.V

Marco van Brecht – Directeur Induserve en bestuursllid VNO-NCW West

Leo Kalisvaart – Directeur/eigenaar Kalisvaart Technisch Beheer

Gerard Milo – Algemeen directeur Omroep West

David Knibbe – CEO Nationale-Nederlanden

Hans Buurman – Adjunct directeur Gemeente Museum

Marco van Brecht – Directeur Induserve en bestuurslid VNO-NCW West

Rutger Planken – Global Director eCommerce Development Unilever

Maarten Camps – Secretaris-generaal Ministerie van EZ