Op donderdag 5 juni vond de jaarlijkse Ambachtendag plaats. 150 Rotterdamse basisschoolleerlingen maakten kennis met de meest uiteenlopende ambachten: van fietsen repareren, stoffen naaien, koken, 3Dprints maken, pizza’s bakken, haren knippen tot kleding maken, ortopedische schoenen aanmeten en kunst maken! Tijdens deze bijzondere Bliksemstage gingen ze ook echt even zelf aan de slag. In oktober vindt een tweede Ambachtendag plaats waar maar liefst 350 leerlingen aan deelnemen. JINC Rotterdam heeft in samenwerking met de deelgemeente Feijenoord beide ambachtendagen georganiseerd.

Ervaren hoe het werkt
Een vmbo’er moet op zijn 15e al een keuze maken voor een sector. Het ambachtsvak is voor veel jongeren onbekend terrein en heeft een slecht imago: werken met je handen, weinig salaris. Een hardnekkig vooroordeel, “De enige manier om dat te voorkomen is om ze zelf te laten ervaren hoe het is”, aldus Daniël Roos, directeur van JINC. “Het stijgend aantal vacatures in deze sector biedt kansen voor iedereen. Ook als je uit een omgeving komt waar het afmaken van school of het vinden van een baan niet van zelfsprekend is.” George Verhagen, Feijenoord in Actie: “Veel jongeren hebben weinig kennis van ambachten en wat het werken in een ambacht inhoud, terwijl een ambacht juist voor leerlingen van het vmbo heel interessant kan zijn. Het is werk dat je met je handen doet, je bent eigen baas en het is hard werken, maar je krijgt er veel voor terug.”

Tijdens de Ambachtendag heeft ook een groot aantal leerlingen kennis gemaakt met technische ambachten zoals: metselaar en elektrotechnicus. Vooral deze sector staat te springen om nieuwe aanwas.