Ooit gedacht aan een ambacht? Op donderdag 18 april organiseerde JINC voor de derde keer de Ambachtendag in Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Rotterdam. Lange Frans loste het startschot voor de Ambachtendag in Amsterdam. 700 leerlingen (basisschool en vmbo) maakten kennis met de meest uiteenlopende ambachten: van ijsmaker tot diamantslijper en van vliegtuigmonteur tot krantendrukker. Tijdens deze bijzondere Bliksemstage gingen ze ook echt zelf aan de slag. Steeds minder jongeren kiezen voor een carrière in de ambacht, terwijl de sector om personeel staat te springen. Om de leerlingen op te warmen, startte de dag met een battle ‘banden wisselen’. Leerlingen van het Montessori College in Amsterdam en Lange Frans gingen de strijd met elkaar aan onder toeziend oog van de Wereldkampioen Automonteur. Na de wedstrijd gingen leerlingen aan de slag bij verschillende ambachtsbedrijven, waaronder KLM, de Amsterdamse glas in loodzetterij en restaurant Fifteen.

Ervaren hoe het werkt
Een vmbo’er moet op zijn 15e al een keuze maken voor een sector. Het ambachtsvak is voor veel jongeren onbekend terrein en heeft een slecht imago: werken met je handen, weinig salaris. Een hardnekkig vooroordeel, ‘De enige manier om dat te voorkomen is om ze zelf te laten ervaren hoe het is’, aldus Daniël Roos, directeur van JINC. ‘Het stijgend aantal vacatures in deze sector biedt kansen voor iedereen. Ook als je uit een omgeving  komt waar het afmaken van school of het vinden van een baan niet van zelfsprekend is.’

In Utrecht gaf Michaël Kortbeek (voorzitter KvK, midden-Nederland) het startsein voor de Ambachtendag en begonnen de leerlingen, net als in Amsterdam, met een wedstrijdje ‘banden wisselen’. Na deze battle vervolgden zij hun weg naar onder andere Nefkens, Banketbakkerij Steentjes en Hoedenmaker Jos van Dijkck. De aftrap voor de Ambachtendag werd in Haarlemmermeer verzorgd door wethouder Nederstigt (duurzaamheid, werk, jeugd & onderwijs). Daarna gingen leerlingen aan een echte werkbank sleutelen met schroeven en zagen om, met behulp van een bouwtekening, letters van hout te maken die samen het woord ‘Ambachtendag’ vormen. De leerlingen in Haarlem bezochten onder andere Kinki Kappers en KPG Architecten.