Op donderdag 5 juni maakten 600 leerlingen (basisschool en vmbo) kennis met de meest uiteenlopende ambachten: van ijs maken, fiets repareren, vis fileren, 3Dprint maken, pizza’s bakken, haren knippen en pottenbakken tot klussen met draaiorgels, muurtje metselen, ijzer smeden, glas in lood zetten, bloemschikken en zeefdrukken! Tijdens deze bijzondere Bliksemstage gingen ze ook echt even zelf aan de slag. Steeds minder jongeren kiezen voor een carrière in een ambacht, terwijl de sector om personeel staat te springen. Het is de vierde keer dat JINC een Ambachtendag voor leerlingen organiseert. Bastanieuws was er ook bij en maakte dit filmpje.

10 jaar
Om de leerlingen vandaag op te warmen werd afgetrapt bij Hilton (Amsterdam) met een wedstrijd  spijkers slaan en cup cakes bakken. Daarna gingen leerlingenin verschillende delen van het land kennis maken met zowel oude als nieuwe ambachten. 10 jaar geleden ging JINC van start in Amsterdam West, inmiddels is JINC ook actief in andere delen van Nederland. De Ambachtendag vond plaats in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Kennemerland en Eindhoven.

Ervaren hoe het werkt
Een vmbo’er moet op zijn 15e al een keuze maken voor een sector. Het ambachtsvak is voor veel jongeren onbekend terrein en heeft een slecht imago: werken met je handen, weinig salaris. Een hardnekkig vooroordeel, ‘De enige manier om dat te voorkomen is om ze zelf te laten ervaren hoe het is’, aldus Daniël Roos, directeur van JINC. ‘Het stijgend aantal vacatures in deze sector biedt kansen voor iedereen. Ook als je uit een omgeving  komt waar het afmaken van school of het vinden van een baan niet van zelfsprekend is.’ Tijdens de Ambachtendag heeft ook een groot aantal leerlingen kennis gemaakt met technische ambachten zoals: metselaar en elektrotechnicus. Vooral deze sector staat te springen om nieuwe aanwas.

Op de foto: leerlingen trapten de Ambachtendag af met een wedstrijd cup cakes bakken in het Hilton Hotel in Amsterdam.