In de periode van 28 oktober tot en met 6 november maakten ruim 280 leerlingen uit Feijenoord (basisschool en vmbo) kennis met de meest uiteenlopende ambachten: van drukker tot kledingmaker, bakker, tuinier, schoenmaker en van houtbewerker tot jammaker of ijzersmid. Tijdens deze bijzondere Bliksemstages gingen ze ook echt even zelf aan de slag. Steeds minder jongeren kiezen voor een carrière in een ambacht, terwijl de sector om personeel staat te springen.

Nederland heeft volgens het HBA (Hoofdbedrijfschap Ambachten) de komende zeven jaar 250.000 nieuwe vaklieden nodig. Toch kiezen maar weinig jongeren voor een ambachtelijk beroep. Met name de technische ambachten zoals: metselaar en elektrotechnicus staan te springen om nieuwe aanwasTijdens de ambachtenweken maakten leerlingen niet alleen kennis met oude bekende ambachten zoals ijzersmid of bakker, maar ook met nieuwe ambachten. Bijvoorbeeld: het ontwikkelen van Apps of websites ontwerpen en bouwen. 

Ervaren hoe het werkt

Een vmbo’er moet op zijn 15e al een keuze maken voor een sector. Het ambachtsvak is voor veel jongeren onbekend terrein en heeft een slecht imago: werken met je handen, weinig salaris. Een hardnekkig vooroordeel, ‘De enige manier om dat te voorkomen is om ze zelf te laten ervaren hoe het is’, aldus Gerlinde van Raalte, vestigingsdirecteur van JINC Rotterdam. ‘Het stijgend aantal vacatures in deze sector biedt kansen voor iedereen. Ook als je uit een omgeving  komt waar het afmaken van school of het vinden van een baan niet van zelfsprekend is.’