Op woensdag 12 oktober organiseert JINC samen met ABN AMRO de eerste editie van het project ‘Ondernemen doe je zo! in 1 dag’. Tijdens dit bijzondere project stappen 200 leerlingen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Leeuwarden voor één dag in de schoenen van een ondernemer. 50 medewerkers van ABN AMRO begeleiden de leerlingen en gaan met hen op bezoek bij aansprekende ondernemers in de buurt. “Het is belangrijk om jongeren kennis te laten maken met ondernemerschap in de praktijk. In de snel veranderende arbeidsmarkt wordt een groot beroep gedaan op eigenschappen als een ondernemende houding, flexibiliteit en zelfredzaamheid”, aldus Daniël Roos (directeur JINC). 

Druk op jongeren neemt toe

De flexibilisering van de arbeidsmarkt zet door. Met name bij jongeren en laagopgeleiden treedt een steeds verdere verschuiving op richting flexibele arbeidsrelaties. De kans dat een werkend persoon jonger dan 35 jaar in een vast arbeidsrelatie werkt is sinds 2008 afgenomen van 70% naar 50%. De druk op jongeren om zelfredzaam en ondernemend te zijn neemt daarom toe. Voor jongeren die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand (circa 600.000 in Nederland) is het ontwikkelen van een ondernemende houding geen vanzelfsprekendheid. Zij beschikken vaak niet over de juiste vaardigheden, rolmodellen en een netwerk. JINC helpt deze jongeren bij het ontdekken van hun ondernemerstalent en geeft hen handvatten voor de toekomst.

Ondernemen doe je zo!

‘Ondernemen doe je zo! in 1 dag’ is een verkorte versie van het project Ondernemen doe je zo! van JINC.  In dit project maken jongeren kennis met de theorie en praktijk van ondernemerschap. Coaches uit het bedrijfsleven en zelfstandig ondernemers begeleiden de leerlingen. Waar het reguliere project bestaat uit twaalf lesuren, verspreid over zes weken, worden de jongeren nu in één dag op intensieve wijze ondergedompeld in de wereld van ondernemerschap. “Jongeren ontdekken tijdens ‘Ondernemen doe je zo! in 1 dag’, samen met JINC en coaches van ABN AMRO, álle aspecten van ondernemerschap. Ook aspecten waar ze in eerste instantie misschien niet aan dachten, zoals administratie en belastingen. Ik zie de leerlingen groeien tijdens het project en ondernemerstalent opbloeien.”, aldus Daniël Roos, directeur JINC.

JINC & ABN AMRO

ABN AMRO is partner van JINC en hoofdsponsor van Ondernemen doe je zo! “ABN AMRO’s ambitie om jongeren een duwtje in de rug te geven bij het ontdekken van hun talent sluit naadloos aan bij JINC en Ondernemen doe je zo!”, aldus Ernst Boekhorst (directeur ABN AMRO Foundation).