Op woensdag 22 juni viert JINC, bekend van JINC Baas van Morgen, de ‘Grande Finale’ van het project Ondernemen doe je zo! Meer dan 1.000 vmbo-leerlingen namen afgelopen jaar deel aan het project. Tijdens de spectaculaire finale strijden de drie beste groepjes uit Nederland om de titel ‘Beste Ondernemers in de Dop’. Dit alles onder het toeziend oog van een vierkoppige vakjury bestaande uit Fred Bos (Head of Strategy & Corporate Development bij ABN AMRO), Jeroen Koopman (oprichter/eigenaar NewBeTv), Fatima Essahsah (oprichter/eigenaar Stone Stories / Fanz Productions) en Evren Özdemir  (oprichter/mede-eigenaar IIB Events). “De snel veranderende arbeidsmarkt vraagt veel van jongeren. Flexibiliteit, zelfredzaamheid en een ondernemende houding zijn essentieel om goed te kunnen functioneren in organisaties nu en in de toekomst”, aldus Fred Bos.  

Druk op jongeren neemt toe

De flexibilisering van de arbeidsmarkt zet door. Met name bij jongeren en laagopgeleiden treedt een steeds verdere verschuiving op richting flexibele arbeidsrelaties. De kans dat een werkend persoon jonger dan 35 jaar in een vast arbeidsrelatie werkt is sinds 2008 afgenomen van 70% naar 50%. De druk op jongeren om zelfredzaam en ondernemend te zijn neemt daarom toe. Voor jongeren die opgroeien in armoede (circa 400.000 in Nederland) is het ontwikkelen van een ondernemende houding geen vanzelfsprekendheid. Zij beschikken vaak niet over de juiste vaardigheden, rolmodellen en een netwerk. JINC helpt deze jongeren bij het ontdekken van hun ondernemerstalent en geeft hen handvatten voor de toekomst.

Grande Finale

In het project Ondernemen doe je zo! van JINC maken jongeren kennis met theorie en praktijk over ondernemerschap. Coaches uit het bedrijfsleven en zelfstandig ondernemers begeleiden de leerlingen. “Jongeren ontdekken met JINC álle aspecten van ondernemerschap. Ook aspecten waar ze in eerste instantie misschien niet aan dachten, zoals administratie en belastingen. Ik zie de leerlingen groeien tijdens het project en ondernemerstalent opbloeien.”, aldus Daniël Roos, directeur JINC.

Tijdens de ‘Grande Finale’ gaan leerlingen van LMC De Waal (Rotterdam), Trajectum College (Utrecht) en Visio Onderwijs (Amsterdam) de strijd met elkaar aan. “We vinden het super gaaf om in de finale te staan van Ondernemen doe je zo! en aan een grote groep mensen te laten zien wat we in huis hebben”, aldus Firat en Iman van LMC De Waal. De jonge ondernemers hebben samen met hun coach een ondernemingsplan opgesteld en presenteren deze op 22 juni aan de aanwezigen en de vakjury. “Ze hebben keihard gewerkt en geleerd dat ondernemerschap veel meer is dan alleen eigen baas zijn”, aldus Sara Kuis (coach).