JINC en Maritiem Museum bundelen krachten

Afgelopen week is officieel de samenwerkingsovereenkomst tussen het Maritiem Museum en JINC getekend. Het nieuwe techniekeducatie programma in het Maritiem Museum wordt uitgebreid met JINC Bliksemstages bij maritieme bedrijven. Rotterdamse jongeren krijgen zo meer perspectief op werk in de Rotterdamse haven- en maakindustrie.

Techniekeducatie programma
In het projectplan waar interactieve lesprogramma’s zijn samengesteld over techniek, innovatie en scheepsbouw, bezoeken leerlingen in het Maritiem Museum eerst de high tech tentoonstelling Offshore Experience gevolgd door een technische ontwerpworkshop ‘energiewinning op zee’ in het technieklokaal op het museumschip. Aansluitend volgt een Bliksemstage aan een maritiem bedrijf in de Rotterdamse haven- en maakindustrie. JINC zal samen met het Maritiem Museum bedrijven benaderen en behalve de organisatie, ook de begeleiding en uitvoering met de deelnemende scholen voor haar rekening nemen.

JINC Bliksemstage
Een Bliksemstage is een doe-gericht bedrijfsbezoek van één dagdeel. In kleine groepjes bezoeken de jongeren een bedrijf waar ze ook echt de handen uit de mouwen mogen steken. Zo zien ze welke beroepen er allemaal zijn en ervaren écht wat het werk inhoudt. In het Techniekeducatie programma van het Maritiem Museum oganiseert JINC deze Bliksemstages voor deelnemende vmbo-leerlingen. Gerlinde van Raalte, vestigingsdirecteur JINC Rotterdam: ‘De haven biedt baankansen voor Rotterdamse jongeren. Hiervoor moeten ze eerst de wereld van werk in de haven ervaren en ontdekken wat ze leuk vinden. Dat is wat we met deze samenwerking willen bereiken.’ Frits Looijmeijer, algemeen directeur Maritiem Museum: “We willen scholieren en studenten niet alleen kennis laten maken met onze Nederlandse maritieme geschiedenis, maar hen vooral ook enthousiast maken voor een technische studie en een baan in de maritieme sector.”

Educatie centraal in Maritiem Museum
Het Maritiem Museum laat jaarlijks ruim 90.000 kinderen van 4 tot 24 jaar kennis maken met de maritieme wereld, waarvan zo’n 15.000 in schoolverband. Spelenderwijs en op hun eigen niveau, van masterclass tot workshop smeden, leren ze over scheepsbouw, havens, transport, techniek en de invloed van de maritieme wereld op hun eigen leven.

Meedoen – scholen en bedrijven
De educatieve techniekprogramma’s starten vanaf schooljaar 2017/2018 in het Maritiem Museum waar vanaf 1 april 2017 op ingeschreven kan worden. Meer informatie op www.maritiemmuseum.nl/educatie.
Maritieme bedrijven die willen bijdragen aan dit programma kunnen zich aanmelden bij Jonna Wiersma van JINC Rotterdam, jwiersma@jinc.nl