Op 10 oktober schoven 160 Rotterdamse leerlingen aan voor een stevig ontbijt voordat ze op Bliksemstage gingen. Op de vraag ‘Hebben jullie honger?’ galmde over het Zuidplein: ‘Jaaaa!’ Het ontbijt was een goede start voordat de leerlingen de handen uit de mouwen staken en aan de slag gingen als technisch medewerker, parkinghost of medewerking in de verzorging. Niemand minder dan wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en gezin) bakte voor alle deelnemers eieren in een enorme pan.

Hij werd geholpen door ‘Loks’, de enige echte Hiphopkok van Nederland. Gehuld in echte Bliksemstage T-shirts zaten de leerlingen van verschillende scholen aan lange tafels op het Zuidplein. ‘Meester, u moet er ook een aan hoor!’ riepen de kinderen in koor. Na het eerste eitje bakte Loks in rap tempo een pan vol. Met volle maag konden de leerlingen aan de slag bij een van de negentien deelnemende stage bedrijven. ‘Wat doe een brandweerman als er brand uitbreekt en je zit net op de wc? Hebben jullie zo’n paal als in tekenfilms? Werken hier ook vrouwen?’ Bij de Brandweer kregen de leerlingen uitgebreid antwoord op al hun vragen en gingen ze zelf ook aan de slag in de brandweerauto. Ook bij de kinderafdeling van de H&M kwamen de leerlingen in actie. ‘We mochten stickers plakken, kleding op maat leggen en meehelpen aan de kassa en we kregen warme chocomel,’ zegt Dennis. Bij het theater Zuidplein zorgde de leerlingen voor licht en techniek op het podium. ‘Die lampen zijn zwaaahaaar,’ puft Abdel.  Ook bij opticien Specsavers draaide het om licht en techniek: ‘ik heb een apparaat gezien dat oogafwijkingen meet’ en: ‘ik heb geleerd hoe glazen kleiner worden en een bril kleur krijgt’ schreven twee meiden van de Nelson Mandelaschool.

Deze bijzondere Bliksemstagedag kwam tot stand in samenwerking met het sociaal programma ‘Hart van Zuid’ van de gemeente Rotterdam. Komend schooljaar gaan ruim 2.300 leerlingen van verschillende basisscholen en vmbo-scholen in Rotterdam op Bliksemstage.